eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Mi dől el a második választási fordulóban?

Az országgyűlési képviselő-választás második fordulójában az a jelölt nyeri a mandátumot, aki a legtöbb szavazatot kapja, a többi jelöltre adott szavazatok már nem csúsznak fel az országos listákra, azok "elvesznek", ellentétben az első fordulóval. Ott ugyanis töredékszavazatként hasznosulnak a vesztes jelöltekre leadott szavazatok, az országos listáról ezek alapján e jelöltek pártjai mandátumot kaphatnak.

Az egyéni választókerületből az országos listára kerülnek azok a szavazatok, amelyeket a választás első érvényes fordulójában adtak le olyan pártjelöltre, aki nem nyerte meg az egyéni mandátumot a választókerületben.

Az országgyűlési képviselő-választás második fordulójában szavazást csak abban az 57 egyéni választókerületben tartanak, ahol az április 11-i első fordulóban egyik jelölt sem szerezte meg a szavazatok több mint felét. Abban a 119 választókörzetben, ahol már az április 11-i első fordulóban a voksok több mint 50 százalékát megszerezte, és így győzött egy egyéni jelölt, a választás eredményének jogerőre emelkedésével az is eldőlt, hogy mely pártok (az alulmaradt jelölteké) jutottak töredékszavazathoz.

Töredékszavazatnak számít az első érvényes választási fordulóban mandátumként nem hasznosult szavazat, amelyet a legalább öt százalékos eredményt elért pártokra adtak le - magyarázta Tóth Zoltán választási szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában. Ebből következően a második fordulóban már nem lehet töredékszavazatot szerezni.

Április 25-én az dől el, hogy a "nyitva maradt" választókörzetekben ki kapja a legtöbb voksot, s szerzi meg ezzel az egyéni mandátumot. A vesztes jelöltek pártjai már nem nyernek újabb töredékszavazatokat.

Az országos listáról "alapból" 58 mandátumot osztanak ki, ám a mostani választáson hat, a területi listáról "felcsúszó" mandátummal együtt már 64 képviselői hely vár elosztásra.

Tóth Zoltán az Arénában emlékeztetett arra is, hogy ezért még nem lehet pontosan tudni, név szerint kik ülnek majd a parlamentben, csupán a már említett 119 egyéni képviselő nevét ismerjük, és azokét, aki területi listáról jutottak be.

A második forduló akkor lesz érvényes (egyéni választókerületenként külön-külön), ha azon a választópolgárok több mint negyede részt vesz, és az egyik jelölt több szavazatot kap a többinél. Szavazategyenlőség esetén időközi választást kell kiírni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×