eur:
393.65
usd:
369.33
bux:
65787.69
2024. április 23. kedd Béla

Júniusban már kormányozhat a Fidesz

Leghamarabb júniusban veheti át az ország irányítását az új kormány - mondta az Inforádiónak Lövétei István alkotmányjogász, aki szerint, ha a Fidesz kétharmados többséget szerez, akkor akár a házszabály módosításával is gyorsíthatja a kormányalakítást.

A választás utáni héten az Országos Választási Bizottság hivatalosan megállapítja az végeredményt, és az erről szóló jelentést elküldi a köztársasági elnöknek - tájékoztatott Lövétei István.

Ezután kezdik előkészíteni az új parlament megalakulását a megbízólevelek kiállításával - tette hozzá az alkotmányjogász. Az Országgyűlés alakuló ülésének időpontját az államfő jelöli ki. Ennek határideje a választás utáni hónap végén, tehát május 31-én jár le.

Lövétei István szerint, ha egy hónap múltán, tehát júniusban elkezdhet dolgozni az új kormány, azt már jó eredménynek tekinthető.

A mostani szabályok szerint ezt a folyamatot nem lehet gyorsítani, mert az új Országgyűlésnek megalakulásakor kell elvégeznie a mandátumvizsgálatot, ami eléggé hosszadalmas eljárást jelent - mondta az alkotmányjogász.

Az alakuló ülésen a győztes párt megnevezi miniszterelnökét, és az új tárcavezetők nevét ismerteti a köztársasági elnökkel. Bonyolítja az eljárást, hogy bizonyosan új minisztériumok is alakulnak, tehát ezek megnevezését is közölni kell az államfővel.

Az eljárást felgyorsításához meg kellene változtatni a házszabályt. Ezt a Fidesz csak akkor teheti meg, ha kétharmados többséget szerez - szögezte le a jogász.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Elárulták a szakértők: így forradalmasíthatja az AI a munkahelyeket

Elárulták a szakértők: így forradalmasíthatja az AI a munkahelyeket

Hogyan lehet támogatni a munkavállalókat az AI segítségével? Lehet munkavállalói élményt nyújtani és produktivitást növelni a cégeknek a mesterséges intelligencia által? Lehet-e gördülékenyen végigvinni a folyamatot, meggyőzni a munkavállalót arról, hogy az ő munkáját segíti, és nem elveszik az új rendszerek? Ezekről a kérdésekről szólt a Portfolio AI in Business konferenciájának II/A szekciójának panelbeszélgetése, Lassú Lillával (Supercharge, Chief People Officer), Pereczes Jánossal (Magyar Bankholding, ügyvezető igazgató), és Szajbély Benedekkel, a Griffsoft vezérigazgatójával. A beszélgetést Molnár Noémi, BeHive Consulting Chief Behavioural Scientist-je moderálta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×