Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Júniusban már kormányozhat a Fidesz

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Leghamarabb júniusban veheti át az ország irányítását az új kormány - mondta az Inforádiónak Lövétei István alkotmányjogász, aki szerint, ha a Fidesz kétharmados többséget szerez, akkor akár a házszabály módosításával is gyorsíthatja a kormányalakítást.

A választás utáni héten az Országos Választási Bizottság hivatalosan megállapítja az végeredményt, és az erről szóló jelentést elküldi a köztársasági elnöknek - tájékoztatott Lövétei István.

Ezután kezdik előkészíteni az új parlament megalakulását a megbízólevelek kiállításával - tette hozzá az alkotmányjogász. Az Országgyűlés alakuló ülésének időpontját az államfő jelöli ki. Ennek határideje a választás utáni hónap végén, tehát május 31-én jár le.

Lövétei István szerint, ha egy hónap múltán, tehát júniusban elkezdhet dolgozni az új kormány, azt már jó eredménynek tekinthető.

A mostani szabályok szerint ezt a folyamatot nem lehet gyorsítani, mert az új Országgyűlésnek megalakulásakor kell elvégeznie a mandátumvizsgálatot, ami eléggé hosszadalmas eljárást jelent - mondta az alkotmányjogász.

Az alakuló ülésen a győztes párt megnevezi miniszterelnökét, és az új tárcavezetők nevét ismerteti a köztársasági elnökkel. Bonyolítja az eljárást, hogy bizonyosan új minisztériumok is alakulnak, tehát ezek megnevezését is közölni kell az államfővel.

Az eljárást felgyorsításához meg kellene változtatni a házszabályt. Ezt a Fidesz csak akkor teheti meg, ha kétharmados többséget szerez - szögezte le a jogász.

Hanganyag: Sigmond Árpád