Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Jóri András: Este hétkor véget kell vetni a kampánycsendnek!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Országos Választási Iroda kötelessége, hogy 19 órától nyilvánosságra hozza az előzetes választási eredményeket - tudatta álláspontját Jóri András. Az adatvédelmi biztos úgy véli, április 11-én sérült a választási eljárás nyilvánosságának és a választási eredmény gyors és hiteles megállapításának elve is.

Véget ér a kampánycsend vasárnap 19 órakor, és ezt a második fordulóban is figyelembe kell venniük a választást felügyelő szerveknek - nyilatkozta az InfoRádiónak Jóri András.

Az adatvédelmi biztos azzal indokolta jogi álláspontját, hogy a törvényhozó határozottan rögzítette: a szavazás este hét óráig tart, és nem meghosszabbítható. A kampánycsend végét pedig egyértelműen a szavazás végéhez köti a jogszabály - fűzte hozzá.

Jóri András korábbi közleményében kifejtette: jogi szempontból azok a választópolgárok is 19 órakor adják le szavazataikat, akik a záráskor még a szavazóhelyiségben vagy annak előterében vannak, és később voksolnak.

Nyilvánvaló, tette hozzá, hogy ha az állampolgár nem saját hibájából szavaz később, hanem azért, mert az állam a körülményeket nem tudta megteremteni, akkor nem lehet megfosztani a választás jogától.

Az ombudsman szerint ez alapján április 11-én már este héttől nyilvánosságra kellett volna hozni az előzetes eredményeket.

Mivel az első fordulóban a szavazóköröknél hét óráig megjelent választópolgároknak megengedték, hogy később szavazzanak, nem sérült a választás tisztasága - jelentette ki Jóri András.

Kifogásolja viszont, hogy a választási testületek nem vették figyelembe a közérdekű adatok és a választás nyilvánosságának alkotmányos elvét, amikor meghosszabbították a kampánycsendet.

Hanganyag: Sigmond Árpád