eur:
395.25
usd:
366.67
bux:
65113.28
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Jóri András: Este hétkor véget kell vetni a kampánycsendnek!

Az Országos Választási Iroda kötelessége, hogy 19 órától nyilvánosságra hozza az előzetes választási eredményeket - tudatta álláspontját Jóri András. Az adatvédelmi biztos úgy véli, április 11-én sérült a választási eljárás nyilvánosságának és a választási eredmény gyors és hiteles megállapításának elve is.

Véget ér a kampánycsend vasárnap 19 órakor, és ezt a második fordulóban is figyelembe kell venniük a választást felügyelő szerveknek - nyilatkozta az InfoRádiónak Jóri András.

Az adatvédelmi biztos azzal indokolta jogi álláspontját, hogy a törvényhozó határozottan rögzítette: a szavazás este hét óráig tart, és nem meghosszabbítható. A kampánycsend végét pedig egyértelműen a szavazás végéhez köti a jogszabály - fűzte hozzá.

Jóri András korábbi közleményében kifejtette: jogi szempontból azok a választópolgárok is 19 órakor adják le szavazataikat, akik a záráskor még a szavazóhelyiségben vagy annak előterében vannak, és később voksolnak.

Nyilvánvaló, tette hozzá, hogy ha az állampolgár nem saját hibájából szavaz később, hanem azért, mert az állam a körülményeket nem tudta megteremteni, akkor nem lehet megfosztani a választás jogától.

Az ombudsman szerint ez alapján április 11-én már este héttől nyilvánosságra kellett volna hozni az előzetes eredményeket.

Mivel az első fordulóban a szavazóköröknél hét óráig megjelent választópolgároknak megengedték, hogy később szavazzanak, nem sérült a választás tisztasága - jelentette ki Jóri András.

Kifogásolja viszont, hogy a választási testületek nem vették figyelembe a közérdekű adatok és a választás nyilvánosságának alkotmányos elvét, amikor meghosszabbították a kampánycsendet.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×