Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Így kampányolnak a pártok a második forduló előtti finisben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Fidesz a kétharmados kormánytöbbségért, a többi párt pedig ez ellen kampányol az országgyűlési választás két fordulója között. A szocialisták várhatóan nevet változtatnak, a Jobbik ötven tagú frakcióról álmodik, az LMP pedig nem alkuszik senkivel.

Újra Fidesz! - Orbán Viktor pártja ezt a szlogent választotta a második fordulóig tartó kampány utolsó hetére.

A fideszesek várhatóan az összes, még függőben lévő választókerületet felkeresik. Céljuk, hogy megszerezzék a kétharmados kormánytöbbséget.

Ez már a pártelnök április 12-i beszédéből is kiderült: "minél nagyobb felhatalmazást kap a következő parlament, és minél egységesebb lesz, annál könnyebbe vezetheti ki a következő kormány és parlamenti többség Magyarországot a mai nehéz, szorult gazdasági helyzetből" - hangsúlyozta Orbán Viktor.

Hajrá!

A szocialisták Hajrá! jelszóval kampányolnak. Az MSZP a vereség ellenére továbbra is miniszterelnök-jelöltnek nevezi Mesterházy Attilát. Az elnök, Lendvai Ildikó a választások után várhatóan lemond, és az MSZP valószínűleg Mesterházy vezetésével Új Baloldal néven él tovább.

Az MSZP célja a második fordulóban, hogy a veszteséget minimalizálják, és megőrizzék a második parlamenti erő pozícióját. A törvényes kétharmados többséget a demokráciát fenyegető katasztrófaként emlegetik. Szavazóikat ezért Orbán Viktor teljhatalmának veszélyével riogatják, a leendő Fidesz frakciót pedig szavazógépnek minősítik.

Mesterházy Attila úgy nyilatkozott: "a második fordulóban azokra számítunk, akik szerint szükséges a teljhatalom megakadályozás, és jobbat tesz a demokráciának, ha Orbán Viktornak nincsen ilyen erős szavazógépe."

"Totális mozgósítás"

Ötven tagú frakciót! - adta ki a jelszót a Jobbik elnöke Vona Gábor a második fordulóra. Jóllehet a radikálisok április 11-én nem csak kormányzóvá nem vált, hanem még az MSZP-t sem tudta megelőzni. A fővárosban pedig kifejezetten rosszul szerepelt.

Államfőjelöltjük szerint totális mozgósítást kellett volna elrendelniük: "Ezen múlik az, hogy egyáltalán ebben az országban tudják-e majd leélni az életüket, vagy sok százezer társukkal együtt gazdasági menekültként külföldre kell menniük. Ezért hatalmas mozgósításra van szükség" - szögezte le Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti képviselője, aki egyébként nem tagja a pártnak.

Nincs alku! - közölte a négy képviselője visszalépését felajánló MSZP-nek a Lehet Más a Politika, amelynek 13 jelöltje maradt állva az első forduló után. Schiffer András listavezető a jobbikhoz hasonlóan érvelt:
Nem biztos, hogy akarják ezek a jobboldali szimpatizánsok, hogy Magyarországon egyetlen párt alkotmányozó többségbe kerüljön" - jelentette ki.

Az országgyűlési választások második, április 25-i fordulójában reggel hattól - várhatóan - este hét óráig szavazhatnak az arra jogosultak.

Hanganyag: Herczeg Zsolt