Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hét végéig biztosan marad a vulkáni hamu Magyarország fölött

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A hétvégére elhagyhatja Magyarország légterét a most ide visszaérkező vulkáni hamufelhő - mondta az InfoRádióban Fövényi Attila repülésmeteorológus. A vulkán működésétől és a széláramlatoktól függ, hogy a légtér mikor tisztul meg teljesen a veszélyes anyagtól - tájékoztatott a szakember.

Ez nem újabb hamufelhő, hanem a korábbit fújta vissza Magyarország fölé a szél - tájékoztatott Fővényi Attila. A vulkánból most felszálló pernye szerencsére csak két-három kilométer magasra lövell ki, így mielőtt elérné Európát, a tengervízbe hullik - mondta a repülésmeteorológus.

A hazánk fölött most időző hamufelhő hajnal öt órakor érte el a nyugati határt, és az esti órákra az egész országot befedi. Sokat ritkult, de valószínűleg még mindig veszélyes lehet a repülésre - véli a szakember, aki szerint bizonytalan, hogy a hamu mikor távozik a légtérből. A következő napokban ugyanis észak-nyugati lesz az áramlás, tehát egyenesen Izland felől jön a vulkáni hamu hazánk fölé.

Ha a tűzhányó ismét kitör, akkor hosszú időre megmarad a hamufelhő. Ha nem, akkor előbb-utóbb szétoszlik - mondta a meteorológus. A mostani előrejelzések alapján hét végén délire fordul a szél, és akkor a mediterrán térségből ismét tiszta levegőt hoz Magyarország fölé.

Az első kitöréskor tizenegy kilométer magasra szállt a hamu, de a hat kilométer környéki légrétegből már eltűnt, illetve a Balti térségben maradt. A hat kilométer alatti légrétegben viszont egész Nyugat- és közép-Európát, valamint Skandináviát is beborítja a hamufelhő.

Az Országos Meteorológiai Szolgálatnak nincs határozati jogköre, a légtér lezárásáról a légügyi hatóság dönthet - mondta Fövényi Attila. Hozzáfűzte: információikat az egész Európát kiszolgáló londoni "Vulkáni Hamu Tanácsadó Központtól" szerzik be, és ezek alapján rendelhetik el, vagy oldhatják föl a légtérzárat.

Hanganyag: Zsámboki Zsolt