Eltűnhet hétvégére az izlandi vulkáni hamufelhő

Infostart
2010. április 20. 21:33
Eltűnhet hétvégére az izlandi vulkáni hamufelhő Európa nagy részén. Még mindig kevés igazolással szavazó vetette magát névjegyzékbe ott, ahol voksolni szeretne. Újabb feljelentést tett a BKV a társaság egyik szerződésével összefüggésben.

Eltűnhet hétvégére az Izland felé tartó alacsony légnyomású légtömegek hatására az a vulkáni hamufelhő, amely napok óta akadályozza a légi közlekedést Európa nagy részén - közölte a Meteorológiai Világszervezet. Az előrejelzések szerint az eső elmossa a levegőben lévő hamuszemcséket, és a megmaradó felhők az Északi-sark felé haladva feloszlanak. Európában már javult a légiközlekedés; a kontinens repülőtereinek 75 százaléka indított és fogadott gépeket, de a földrész légterének 40 százalékát továbbra sem használhatták az utasszállítók az izlandi vulkán hamufelhője miatt. Idehaza a teljes magyar légtérben engedélyezték a repülést; a Malév már járatainak 60-70 százalékát tudta menetrend szerint közlekedtetni. A légitársaság főként Délkelet-Európába és a Közel-Keletre indította el gépeit, az észak-európai, illetve a brit térségben viszont továbbra sem közlekedtek a repülők.

Még mindig kevés igazolással szavazó vetette magát névjegyzékbe azon a településen, ahol az igazolásával szavazni kíván - közölte az Országos Választási Iroda vezetője. Virág Rudolf elmondta: a második fordulóban a kiadott igazolások száma 18 ezer, ebből 15 ezer választó még nem vetette fel magát az igazolás helye szerinti település névjegyzékébe, vagyis nekik a szavazatszámláló bizottságok előtt kell hosszabb - de az első fordulóban tapasztaltnál feltehetően rövidebb - adminisztrációra számítaniuk. Az irodavezető szólt arról is: kétséges, hogy csaknem 900 - Amerikából, illetve a Távol-Keletről érkező szavazat határidőre Magyarországra ér-e, ha akkor is érvényben lesz Európa felett az izlandi vulkán kitörése miatti légtérzár. Hozzátette: az európai kontinensről gépkocsival fogják Magyarországra hozni a külképviseleti voksokat tartalmazó urnákat.

Nem támogatja az MSZP a Fidesznek a tradicionális budapesti kerületek megszüntetésére irányuló terveit. Ezt a szocialista párt elnöke mondta a X. és a XIX. kerület határán tartott tájékoztatóján. Lendvai Ildikó hangsúlyozta: szükséges a közigazgatás hatékonyabbá és rugalmasabbá tétele, a kerületek közötti együttműködés szorosabbá fűzése a fővárosban, de a kerületi jogosítványok és önkormányzatok megszüntetése nem a megfelelő út ehhez. Korábban a Fidesz jelezte: önkormányzati reformra készül, amelynek keretében a helyhatóságok képviselőinek létszámát csökkentenék, de a főváros kerületeinek összevonásáról nincs megállapodás.

Nem tartja egyedi esetnek a BKV-nál történt visszaéléseket a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője. Tarlós István az InfoRádióban azt mondta: a Fővárosi Közterület-fenntartóról közölt hírek alapján egyre biztosabb, hogy kifizetőhelyként működtek bizonyos budapesti cégek. A Magyar Nemzet a Hír Televízióra hivatkozva azt írta, hogy a BKV-hoz hasonlóan a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nél Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes és a főpolgármester korábbi tanácsadója, Mesterházy Ernő szabta meg, kikkel kössenek szerződést és milyen közbeszerzési eljárásokat írjanak ki.

Bűncselekmény gyanúja miatt újabb feljelentést tett a BKV a társaság egyik szerződésével összefüggésben. A vállalat közlése szerint a belső vizsgálat megállapította, hogy a Fehér úti BKV-ingatlan egy részének eladásával kapcsolatban 100 millió forintos kár érhette a céget.

Tavaly összesen 5 milliárd forint bírságot szabott ki az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség. A hatóság közölte: egy év alatt összesen 22.304 jogsértés esetében született elmarasztaló döntés, a legtöbbször - 13.076 alkalommal - feketefoglalkoztatás miatt. Az érintett társaságok mintegy 40 százaléka az építőipari, 30 százaléka a vagyonvédelmi és 20 százaléka a kereskedelmi-szolgáltatási szektorhoz tartozik.

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt 10 millió forintra bírságolta a Gastroyal Food Vendéglátóipari Kft.-t a Gazdasági Versenyhivatal. A hatóság indoklása szerint a cég tavaly március és június között olyan állításokat tett fogyókúrás ételeiről, amelyeket nem tudott hitelt érdemlően igazolni.

Vádemelési javaslattal küldte tovább a rendőrség a Magyar Gárda elleni nyomozás anyagait az ügyészségnek. Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője az InfoRádióban elmondta: a gárda vezetőjét és két társát egyesülési joggal való visszaéléssel és törvény vagy hatósági rendelkezés elleni izgatással gyanúsítják.

Továbbra is lassan apadnak a folyók Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, de a szakemberek szerint a folyók külföldi vízgyűjtőjén hullott csapadék nem befolyásolja az árhullámot. A Sajó, a Bódva és a Hernád együttes árvízi hatása miatt tartósabban magas vízállások maradhatnak, de ez belterületet nem veszélyeztet majd.

Többszöri halasztás után rendben leszállt a floridai Kennedy Űrközpontban a Discovery. Az amerikai űrsiklónak az eredeti tervek szerint hétfőn kellett volna megérkeznie, de a rossz időjárás miatt háromszor is elhalasztották a leszállási kísérletet. A Discovery 14 nap után tért vissza a Nemzetközi Űrállomásról.