Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Schiffer András: az LMP nem az SZDSZ utódpártja

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Többek között a Lehet Más a Politika érdeme is, hogy az első fordulóban nem szerzett kétharmados többséget a Fidesz - jelentette ki Schiffer András. A Lehet Más a Politika országos listavezetője az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt, hogy semmi közük az SZDSZ-hez, pártjukat pedig épp mindazzal szemben hozták létre, amit a szocialisták az elmúlt időszakban tettek. Szerinte az MSZP történelmi veresége után akár ki is kophat a magyar politika térképéről.

Egyhangú döntéssel hárította el az MSZP közeledését a Lehet Más a Politika - közölte Schiffer András. A listavezető szerint a szocialisták szégyellik a pártjukat, és ebben egészen odáig mennek, hogy az LMP szlogenjével kampányolnak, saját logójuk nélkül, óriásplakáton és fizetett napilapos hirdetésben.

Arról, hogy az Országos Választási Bizottság elutasította az LMP erről szóló panaszát, Schiffer András úgy vélekedett: ha egy párt olyan látszatot akar kelteni, hogy valamiféle szimbiózisban van ellenfelével, vagy egy jelöltjük eltitkolja a hovatartozását, ott igenis van dolga a választási szerveknek.

A jogorvoslat lehetőségéről Schiffer András azt mondta: meg kell vizsgálniuk a döntés indokait. Az viszont már önmagában fontos volt, hogy a közvélemény figyelmét felhívják az esetre. Hozzátette: március elején Lendvai Ildikó MSZP elnök még viccelődött az LMP nevével, most pedig már épp őket akarják eszközként használni.

Schiffer András szerint az MSZP próbálkozásainak az az oka, hogy kétségbe estek a történelmi vereség miatt. Az LMP listavezetője úgy véli, szocialisták akár ki is kophatnak a magyar politikai térképről. 

Hangsúlyozta: ahelyett, hogy az MSZP elgondolkodna azon, hogy mit rontott el az elmúlt nyolc évben, megpróbálják kompromittálni az újonnan feltűnt ellenfelüket. Ezek után Lendvai Ildikó közeledési kísérlete még azokban is értetlenséget váltott ki, akik úgy lettek LMP szavazók, hogy előtte több ciklusban is az MSZP-re voksoltak.

A listavezető közölte: különböző az LMP és a Fidesz demokráciafelfogása. És bár ők is aggódnak Orbán Viktor pártjának túlhatalma miatt, ha a választók úgy határoznak, hogy a Fidesz alkotmányozó többséget szerezzen, azt is demokratikus döntésnek tartják. Szerinte azzal, hogy 7 százaléknyi szavazatot szereztek az első fordulóban, már megtették a magukét a kétharmados többség megakadályozásáért.

Schiffer András az LMP jövőbeli parlamenti szerepléséről kifejtette: olyan alakulatot hoztak létre, amely szakít azokkal, akik korábbi politikai formákkal bajlódnak. Ezért ha egy javaslatra szavazniuk kell, nem azt nézik, ki terjesztette elő, hanem, hogy egyezik-e az ő nézeteikkel.

Az LMP listavezetője határozottan cáfolta azokat a híreszteléseket, hogy az SZDSZ utódpártja lennének. Miként elmondta, tudomása szerint 176 jelöltjük több mint 90 százaléka semmilyen pártban nem politizált ezelőtt. A maradék 8-10 százalék egy része pedig a Fideszből és az MSZP-ből csatlakozott hozzájuk.