eur:
394.05
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Pető Iván: Emelkedettebb véget is érhetett volna az SZDSZ

Pető Iván szerint a magyar társadalom többsége elutasítja a jelenlegi intézményrendszert, a kapitalizmust és a politikai versenyt, és e körülmények között a liberalizmus sem lehet kívánatos. Az SZDSZ korábbi elnöke a Budai Liberális Klub hétfő esti rendezvényén beszélt, az eseményre mintegy százan voltak kíváncsiak. Elmondta: az MDF és az SZDSZ elemi hibákat követett el a kampányban, így választási kudarcuk nem meglepetés.

Az SZDSZ korábbi elnöke, búcsúzó parlamenti képviselő a Budai Liberális Klub hétfői rendezvényén pártjáról szólva elmondta: "lehetett volna ennél emelkedettebb vége", mert az MDF-fel való együttműködés mikéntje belőle csak az elhatárolódás igényét váltotta ki.

Hozzátette, a két párt elemi hibákat követett el a kampányban, így választási kudarcuk nem meglepetés.

A politikus a Fidesz várható kétharmados többségével kapcsolatban kijelentette, az nem katasztrófa, noha a választási rendszer esetleges megváltoztatása miatt aggályos. Mint mondta, a szisztéma aránytalanításával a Fidesz hosszú időre bebetonozhatja hatalmát, de a kis pártok kiszorítása végső soron az MSZP-nek is érdeke lehet.

"Sportszerűtlen MSZP"

Pető Iván sportszerűtlennek nevezte, hogy az MSZP a napokban olyan hirdetéseket tett közzé, amelyek azt sugallják: az LMP a szocialista jelölteket támogatja a második fordulóban. Szerinte kétséges, hogy az LMP szavazói valóban készek lennének-e az MSZP-re voksolni, a kérdés azonban felesleges - folytatta -, mivel a választás eldőlt, és a szocialistáknak csak a két angyalföldi választókerületben van esélyük nyerni.

Kérdésre válaszolva a szabad demokraták egykori elnöke minősíthetetlennek nevezte a rendőrség 2006. október 23-i fellépését, mondván "ahol puhának kellett volna lenni, ott kemények voltak, ahol keménynek kellett volna lenni, ott puhák". Mint mondta, egy konszolidált nyugati demokráciában "több embert vertek volna meg", de nem hagyták volna elfajulni a zavargásokat, a magyar rendőrség azonban először találta szembe magát hasonló feladattal.

Karácsony Gergely, az LMP kampányfőnöke a rendezvényen elmondta, a választáson annak ellenére taroltak az új pártok, hogy nemcsak a parlamenti küszöb, hanem a jelöltállítás és a pártfinanszírozás szabályai is akadályozták őket.

LMP: liberálisok is, meg nem is

Hozzáfűzte, az LMP egyik célja az volt, hogy az elmúlt években a társadalomban széles körűvé váló elitellenesség ne alakuljon át demokráciaellenességgé, illetve hogy bizonyítsa: nem csupán a Jobbik lehet a parlamenti pártok alternatívája.

Az LMP kampányfőnöke közölte, bár gazdasági értelemben pártja "nem tekinthető virtigli liberálisnak", abban a tekintetben igen, hogy szabadságpárti és a fiatalok táborában ma a Jobbik ellenpólusa.

"Az MDF megpróbált úgy tenni, mintha új párt lenne"


Lakner Zoltán politológus az MDF és az LMP választási szereplését értékelve elmondta, hogy a demokrata fórum 2004 óta megpróbált úgy tenni, mintha új párt lenne, és folyamatosan a két nagy parlamenti erőt bírálta. A protestpárti szerepre azonban a 2010-re megerősödő LMP alkalmasabbnak bizonyult - tette hozzá.

A Vision Politics elemzője az MSZP-ről szólva úgy vélekedett, a párt elveszítette mozgalmi jellegét, közösségteremtő képességét, és mára alig maradt más üzenete, minthogy a szélsőjobboldal előretörésének, illetve a Fidesz kétharmados többségének veszélyére figyelmeztet.

A Budai Liberális Klub rendezvényen mintegy százan voltak, köztük Kóka János korábbi SZDSZ-elnök és Csillag István egykori gazdasági miniszter.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×