Csütörtökre ér Magyarország fölé az újabb hamufelhő

Infostart
2010. április 19. 17:05
Valószínűleg csütörtökön Magyarország fölé ér az izlandi vulkán újabb hamufelhője - tájékoztatta az InfoRádiót az Országos Meteorológiai Szolgálat repülés-meteorológusa. Üveges Zoltán elmondta: jelenleg csak 6000 méter alatt van vulkáni hamu a levegőben. Ez az esőnek és a lassú légtömegcserének köszönhetően órákon belül szétoszlik.

A hamufelhő maradványa 6000 méter magasság alatt lehet még jelen az egész ország területén - közölte az InfoRádióval az Országos Meteorológiai Szolgálat repülés-meteorológusa.

Üveges Zoltán kiemelte: dél felől nedves levegő érkezett, így egy lassú légtömegcserével, valamint a csapadékkal az alsó néhány kilométeres légrétegből távozik a hamu, a
a koncentráció csökkent és csökkeni is fog még.

A csapadék hozzájárul a nedves ülepedéshez, vagyis a légkörből kimossa a hamut - mondta a repülés-meteorológus, aki hozzátette, ez nem jelent semmilyen veszélyt a talajra vagy az emberekre.

Az Eyjafjallajökull vulkán továbbra is működik, hamufelhőt lövell ki, és ez várhatóan csütörtökön ér Magyarország fölé - hangsúlyozta Üveges Zoltán. Kifejtette: szerdán délután hidegfront érkezik északnyugat felől, és az áramlás olyanra vált, amely az izlandi térségből szállítja a levegőt, így valószínűleg újabb hamufelhő kerülhet a közép-európai térség fölé.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást