eur:
394.22
usd:
370.38
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Az esőzések miatt súlyosbodhat a települések helyzete

Már elvonulóban az észak-magyarországi árhullám, a további esőzések viszont ronthatják a csapadékvízből származó elöntésekkel küzdő települések helyzetét, mondta el Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályának vezetője.

Kedvezően alakul az árvízi helyzet, hiszen a Sajó folyón megindult a gyors és ütemes apadás. Ennek megfelelően már vasárnap másodfokúra mérsékelték a készültséget. Előre láthatóan a ma tovább, az első fokig enyhül a helyzet. Azonban a Hernád árhulláma miatt az alsó torkolati szakaszon maradhatnak a magasabb vízállások, mert a folyók együttes árhulláma lassabban jut be a Tiszába.

A Sajó folyó mellék vízfolyásán, a Bódván is kedvezőbb a helyzet, hiszen már a felső szakaszon és a középső szakaszon is bekövetkezett a tetőzés, megindult a lassú apadás. Így nincs szükség további magassági védekezésre a folyó mentén. Itt is az alsó szakaszon tart az árhullám. Mivel a Sajón már tekintélyes az apadás, ezért a Bódva vize is gyorsabban be fog jutni a Sajóba. Várhatóan  jóval gyorsabbá válik az apadás üteme is. Mindezek ellenére még fokozott figyelőszolgálatot tartanak fenn a vízfolyás menti védvonalakon, mert az apadások ellenére még mindig nagy víztömegről beszélhetünk.

Korábban 1999-ben volt a legnagyobb árvíz a Bódván; ezt viszont 13 centivel meghaladta az idei árhullám.

Jó hír, hogy nincsenek és nem is voltak olyan települések a Sajó völgyében, amelyek megközelíthetetlenné váltak a készültség alatt. Kerülő úton mindenhová be lehetett jutni. Fönt, a Bódva mentén, Komjáti térségében van még útelöntés. Magas építésű gépjárművel azonban megközelíthetők a települések.

Bár az éjszaka folyamán csapadék hullott  a külföldi vízgyűjtő, illetve a hazai vízgyűjtő területén is, ez nem számottevő, a Sajón levonuló árhullámot nem befolyásolja. A települések esetében viszont súlyosbodhat a helyzet, hiszen ezeken a területeken továbbra is sok a csapadékvízből szárazó elöntés. A Bódva magas vízállása miatt viszont nem lehet gravitációs bevezetéssel megoldani a problémát. Így csak szivattyúzással tudják mérsékelni a kialakult helyzetet.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×