eur:
393.75
usd:
364.98
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A választási irodának kötelessége 19 órától szolgáltatni az előzetes eredményeket - a nap hírei

A legutóbbi döntés értelmében éjfélig használhatják a magyar légteret a repülőgépek. Elhunyt Schwajda György író, dramaturg, a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója. A nap legfontosabb hírei.

A hétfő esti állapot szerint éjfélig használhatják a magyar légteret a repülőgépek. Markó Andrea, a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat vezérigazgatója elmondta: a további döntést az előrejelzések alapján hozzák meg. Üveges Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa azt mondta: egy a vulkáni hamufelhő kedd reggelre ismét elérheti Magyarországot. Mátrai Zsuzsanna külügyi szóvivő az InfoRádióban azt mondta: eddig 100-150 olyan magyar állampolgárról tudnak, aki külföldön rekedt. Közben megállapodtak az Európai Unió tagországainak közlekedési miniszterei az Izlandról indult vulkáni hamufelhő miatt elrendelt repülési korlátozások fokozatos enyhítésében. A politikusok videokapcsolaton keresztül lebonyolított tanácskozást tartottak a rendkívüli helyzetről. Az egyezség szerint a légteret 3 zónára osztják: tiltott, akadálytalanul repülhető és kockázatosnak minősített körzetre, az egyes sávok határait pedig az adott országra jellemző meteorológiai viszonyok és a felhőzet függvényében határozzák meg a nemzeti közlekedési hatóságok.

Az adatvédelmi biztos szerint az Országos Választási Irodának kötelessége 19 órától szolgáltatni az előzetes választási eredményeket. Jóri András állásfoglalásáról már tájékoztatta az irodát és az Országos Választási Bizottságot. Az ombudsman azt írta: a választás első fordulóján, az adatok visszatartása miatt visszás helyzet alakult ki a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő jog érvényesülésével kapcsolatban. Jóri András szerint sérült a választási eljárás nyilvánosságának alapelve és az eredmény gyors, hiteles megállapításának elve is.

A Fidesz szerint a főváros több olyan kerületében, ahol megtartják a parlamenti választás második fordulóját, a szocialisták telefonon hívogatják a szavazókat, és téves információkat közölnek velük. György István, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje saját példáját ismertetve közölte: a főváros 14-es számú egyéni választókerületében az MSZP-sek vagy arról tájékoztatják az embereket, hogy újraszámolták a szavazatokat, így nem lesz második forduló, vagy azt mondják, hogy a Fidesz-KDNP jelöltje listáról már bejutott az Országgyűlésbe, ezért támogassák az MSZP indulóját.

Nem cáfolta, de nem is erősítette meg Lendvai Ildikó a Népszabadság értesülését, amely szerint a második forduló után távozik az MSZP elnöki posztjáról. A szocialista politikus annyit mondott: most a kampányidőszak a legfontosabb, a tisztújításról, illetve a személyi kérdésekről a választások után tanácskoznak majd.

Elutasította az LMP kampányfőnökének az MSZP plakátja miatt benyújtott kifogását az Országos Választási Bizottság. A testület 5:2 arányban úgy döntött, hogy a plakát nem jogsértő, mert az a véleményszabadság körébe tartozó közléseket tartalmaz. Korábban az LMP kampányfőnöke azért fordult az OVB-hez, mert úgy vélte: az MSZP országosan terjesztett kampányanyaga tartalmában és grafikai megjelenésében is alkalmas a választópolgárok megtévesztésére.

Felújításra és korszerűsítésre használhatja fel a 10 milliárd forintos tőkepótlást a BKV - közölte a városháza kommunikációs igazgatója. Nyáry Krisztián a Főpolgármesteri Kabinet ülése után azt mondta: a közlekedési társaság Ikarus autóbuszokat, trolibuszokat és villamosokat korszerűsít, és felújít 9 mozgólépcsőt, valamint villamos-pályákat is kijavítanak. Támogatta a kabinet a Főkert Zrt. által előterjesztett zöldfelületi programokat is; egyebek mellett még az idén elvégzik a Városligeti körút és a tó közötti park rekonstrukcióját.

Továbbra is gondokat okoz a Bódva magas vízállása a part menti településeken Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol 53 embernek kellett elhagynia otthonát. Több település még mindig csak nehezen közelíthető meg. Szögligeten pedig tasakos vízzel, illetve lajtoskocsival biztosítják az ivóvízellátást. Közben romlott a belvízhelyzet. Az országban összesen 36.500 hektárt borít víz.

Elhunyt Schwajda György író, dramaturg; a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatóját egy hónappal 67. születésnapja után érte a halál - közölte a kaposvári önkormányzat. A helyhatóság arról számolt be, hogy a művész halálát rendkívül gyors lefolyású, gyógyíthatatlan betegség okozta. Schwajda Györgyöt a Csiky Gergely Színház, Kaposvár önkormányzata és a Nemzeti Színház saját halottjának tekinti; temetéséről később intézkednek.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×