Sólyom László: fontos demonstrálni a barátságot Lengyelországgal

InfoRádió / MTI
2010. április 18. 14:39
Magyarország számára fontos demonstrálni a barátságot Lengyelországgal - mondta vasárnap a magyar sajtónak nyilatkozva Krakkóban Sólyom László köztársasági elnök, aki a légi szerencsétlenség áldozatául esett lengyel elnök temetésére érkezett a dél-lengyelországi városba.

A magyar köztársasági elnök a kérdésre, hogy az európai légtérzár miatt felmerült-e lengyelországi utazásának törlése, hangsúlyozta, hogy ez kizárt volt, Magyarország számára fontos demonstrálni a barátságot Lengyelországgal és ő ezt személyesen is szívügyének tekinti.

Arra a kérdésre, hogy milyen volt a személyes viszonya Kaczynski elnökkel a visegrádi négyek, a NATO, valamint az Európai Unió eseményein, az államfő úgy válaszolt, hogy Kaczynski azok közé az elnökök közé tartozott, akikkel igen gyakran találkozott, és nagyon jól megértették egymást.

Úgy ítélte meg, hogy Magyarország méltóképpen búcsúzott a lengyel államférfitól a szombati gyásznapon. A köztársasági elnök nagyon fontos nevezte Kaczynski utolsó üzenetét, amellyel az oroszországi Katinyba utazott: megbékélés, de nem minden áron. Ahogyan a volt lengyel elnök is mondta, kezdjenek egy új szakaszt az orosz-lengyel viszonyban, de tisztázzanak mindent az utolsó részletig. Sólyom László szerint ez nem csak az orosz és lengyel kapcsolatrendszerben érdekes, de Magyarországnak is a környező államokkal való viszonyában. Úgy vélte, egy hasonló folyamat van kibontakozóban például a magyar és a szerb viszonylatban.

A kérdésre, hogy a magyar államfő részvételével lehetséges-e még szorosabbra fűzni a közmondásosan jó magyar-lengyel barátságot, azt felelte, hogy egész biztosan. Számára vigasztaló volt, hogy a gyásznapon Magyarországon milyen sokan emlékeztek meg a tragédiáról. "Mostanában már azt mondogatták, hogy az a nagy lengyel-magyar barátság, amely még a hatvanas-hetvenes években minket magával ragadott, talán lanyhulóban van, de ez az esemény megmutatta, hogy ez nem igaz, ez a barátság él" - hangoztatta Sólyom László köztársasági elnök.