Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Itthon hétfő délig meghosszabbították a részleges légtérzárat - külföldön még rosszabb a helyzet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hétfő délig meghosszabbította a légtérzárat a Nemzeti Közlekedési Hatóság vasárnap; a nem veszélyeztetett irányokba részlegesen megindulhat az utasforgalom.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatósága az Országos Meteorológiai Szolgálat jelzései, valamint a környező országok tapasztalatai alapján a légtérzárat 2010. április 19-én 12 óráig korlátozásokkal meghosszabbítja a teljes magyar légtérre vonatkozóan - tartalmazza a hatóság közleménye.

Hozzáteszik: az utasforgalom részlegesen megindulhat a magyar légiforgalmi irányítás döntései alapján. Szabó Aliz, a hatóság kommunikációs referense azt mondta, a légi irányítás döntésétől függ, hogy mely irányokba mely gépek közlekedhetnek.

Az izlandi tűzhányó kitörése okozta vulkáni hamu terjedése miatt vasárnap estig zárva marad a német légtér - jelentette be kora reggel a német repülésbiztonsági hivatal szóvivője.

A szóvivő szerint este 20 óráig egyetlen repülőtér sem indít, illetve fogad járatokat. A korábbi rendelkezés szerint a zárlatot 14 órakor oldották volna fel. Szakértők ugyanakkor nem tartják kizártnak, hogy az illetékes német hatóságok az általános légtér-zárlatot hétfőig is meghosszabbíthatják. Sőt, rámutattak arra is, hogy a zárlat megszüntetése esetén még napokba telhet, amíg a légi közlekedés teljes mértékben normalizálódik.

A Lufthansa már korábban bejelentette, hogy vasárnap este 20 óráig törölte minden bel- és külföldi járatát.
Svédország vasárnap egész nap és még hétfőre virradóra is zárva tartja légterét az izlandi tűzhányó hamufelhője miatt - közölték a polgári légi közlekedési hatóságok.
A tájékoztatás szerint nem látnak okot arra, hogy feloldják az érvényben lévő korlátozást. Az előrejelzések szerint a helyzet változatlan marad egész vasárnap.

Dánia hétfő hajnalig meghosszabbította légterének zárlatát - közölte a légiforgalmi hatóság. Spanyolországban 11 repülőteret zártak le az ország északi részén vasárnap reggel.