eur:
393.79
usd:
365.04
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

NZZ: Rendreutasítja-e Orbán Viktor a Jobbikot?

A Jobbikról közölt cikket szombati számában a Neue Zürcher Zeitung című svájci lap. A szerző szerint veszélyezteti az "új politikai stabilitást" a Jobbik bejutása a parlamentbe. A döntő kérdés az, hogy a leendő miniszterelnök kezdettől fogva határozottan rendreutasítja-e a pártot.

A Fidesz-MPSZ mint jövőbeli kormánypárt túlsúlyát tekintve a politikai stabilitás korszaka várhat Magyarországra, de ezt alááshatja az, ha megrendülnek a demokrácia alapértékei - írta a tekintélyes konzervatív lap budapesti tudósítója.

A szerző szerint veszélyezteti az "új politikai stabilitást" a Jobbik bejutása a parlamentbe. A döntő kérdés az, hogy a leendő miniszterelnök kezdettől fogva határozottan rendreutasítja-e a pártot - vélekedett.

Megnyugtatóan hangzik - írta -, hogy a Fidesz vezető politikusai kategorikusan kizárják a Jobbikkal való parlamenti együttműködést. Feltűnő viszont, mennyire igyekeznek a Fidesz politikusai jelentéktelennek feltüntetni a Jobbik veszélyességét. Egyelőre kevéssé érezni a Fidesz berkeiben azt a szándékot, hogy a Magyar Gárda bírósági betiltásának az utcán is érvényt szerezzenek.

A svájci tudósító szerint a Jobbikot egyre jobban felbátorította, hogy - mint fogalmazott - az eddig kormányzó szocialisták "a gárda provokációival szemben nem alkalmaztak hatékony rendőri erőt".

A Jobbik választási sikere felerősítette a félelmeket a roma és a zsidó kisebbség körében. A "cigánybűnözés" az egyik kulcsszó, amellyel a párt magához csalogatta az elbizonytalanodottakat, a zsidó kisebbséget pedig egyre jobban megrémíti a jobbikosok "gyűlölettel teli, olykor obszcén zsidóellenes retorikája".

Frölich Róbert budapesti főrabbi a kérdésre, hogy fenyegetve érzik-e magukat a magyar zsidók, azt felelte: "még nem". A főrabbi elmondta, hogy a pészah, a kovásztalan kenyér ünnepének előestéjén Budapesten köveket dobtak be egy zsidó család lakásába az ablakon keresztül. A helyszínre kihívott rendőrség azt tanácsolta az érintetteknek, ne járjanak az utcán olyan öltözetben, amelynek alapján felismerhető, hogy zsidók" - írta a március végi esetről a NZZ.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×