Inforádió

Meghallgatom Élő adás

NZZ: Rendreutasítja-e Orbán Viktor a Jobbikot?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Jobbikról közölt cikket szombati számában a Neue Zürcher Zeitung című svájci lap. A szerző szerint veszélyezteti az \"új politikai stabilitást\" a Jobbik bejutása a parlamentbe. A döntő kérdés az, hogy a leendő miniszterelnök kezdettől fogva határozottan rendreutasítja-e a pártot.

A Fidesz-MPSZ mint jövőbeli kormánypárt túlsúlyát tekintve a politikai stabilitás korszaka várhat Magyarországra, de ezt alááshatja az, ha megrendülnek a demokrácia alapértékei - írta a tekintélyes konzervatív lap budapesti tudósítója.

A szerző szerint veszélyezteti az "új politikai stabilitást" a Jobbik bejutása a parlamentbe. A döntő kérdés az, hogy a leendő miniszterelnök kezdettől fogva határozottan rendreutasítja-e a pártot - vélekedett.

Megnyugtatóan hangzik - írta -, hogy a Fidesz vezető politikusai kategorikusan kizárják a Jobbikkal való parlamenti együttműködést. Feltűnő viszont, mennyire igyekeznek a Fidesz politikusai jelentéktelennek feltüntetni a Jobbik veszélyességét. Egyelőre kevéssé érezni a Fidesz berkeiben azt a szándékot, hogy a Magyar Gárda bírósági betiltásának az utcán is érvényt szerezzenek.

A svájci tudósító szerint a Jobbikot egyre jobban felbátorította, hogy - mint fogalmazott - az eddig kormányzó szocialisták "a gárda provokációival szemben nem alkalmaztak hatékony rendőri erőt".

A Jobbik választási sikere felerősítette a félelmeket a roma és a zsidó kisebbség körében. A "cigánybűnözés" az egyik kulcsszó, amellyel a párt magához csalogatta az elbizonytalanodottakat, a zsidó kisebbséget pedig egyre jobban megrémíti a jobbikosok "gyűlölettel teli, olykor obszcén zsidóellenes retorikája".

Frölich Róbert budapesti főrabbi a kérdésre, hogy fenyegetve érzik-e magukat a magyar zsidók, azt felelte: "még nem". A főrabbi elmondta, hogy a pészah, a kovásztalan kenyér ünnepének előestéjén Budapesten köveket dobtak be egy zsidó család lakásába az ablakon keresztül. A helyszínre kihívott rendőrség azt tanácsolta az érintetteknek, ne járjanak az utcán olyan öltözetben, amelynek alapján felismerhető, hogy zsidók" - írta a március végi esetről a NZZ.