Ezt tette Magyarországgal a vulkáni hamufelhő - képek

InfoRádió / MTI
2010. április 17. 06:38
Éjfél körül érte el Magyarországot az izlandi vulkánkitörés miatt sodródó hamufelhő. Napfelkelte idején különös látványban volt részük azoknak, akik az eget szemlélték: a már jelentősen felhígult vulkáni felhőtől vöröses színt kapott az ég. A hamufelhő 58 százaléka szilícium-dioxid, nagyon finom por szerkezetű. A legsűrűbb része szombat hajnalban mintegy 8 kilométeres magasságban helyezkedett el.

Szombaton reggel már egész Magyarországot lefedte a hamufelhő. A legfrissebb hírek szerint fokozta aktivitását az az izlandi tűzhányó, amelynek hamufelhője csütörtök óta káoszt okoz Észak- és Nyugat-Európa légi forgalmában. A repülési káosz így folytatódhat Európában.

Péntekről szombatra virradó éjszaka a Szombathely-Nyíregyháza vonalig jutott a vulkáni hamufelhő. Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint napnyugtakor különösen szép látványban lehet részük azoknak, akik az eget szemlélik. A már jelentősen felhígult vulkáni felhőtől vöröses színt kap majd az ég. Hasonló jelenség volt megfigyelhető napfelkelte idején is, a Magyarországon készült képek itt, valamint itt láthatók.

Napközben - amennyiben más felhők nem lesznek az égen - olyan látványban lesz részük az eget vizsgálóknak, mintha fátyolfelhők lennének az égen.

A hamufelhő 58 százaléka szilícium-dioxid, nagyon finom por szerkezetű. A legsűrűbb része szombat hajnalban mintegy 8 kilométeres magasságban volt Magyarország felett. Haladási iránya továbbra is dél-délkeleti. Változatlanul arra lehet számítani, hogy a vasárnap megváltozó széljárás hatására hagyja majd el végleg az ország légterét.

Londonban megerősítették: az izlandi vulkán, bár alacsonyabb intenzitással, de továbbra is működik, így nem tudni, hogy a kitörés mikor ér véget.

A péntek esti hírek szerint szombat délutánig meghosszabbították a brit légügyi hatóságok az izlandi vulkánkitörés miatt elrendelt légtérzárlatot Nagy-Britannia déli és nyugati országrészei felett, az északi térségekben péntek este megindulhatott a légi közlekedés.