A szép időnek vasárnap délutánra vége, de mi lesz a hamufelhővel?

Infostart
2010. április 17. 15:20
Kellemes, tavaszias időjárásra lehet számítani vasárnap délutánig, akkor viszont érkezik az eső. Jövő hét közepén szeszélyes lesz az időjárás - mondta az InfoRádiónak az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Tóth Katalin arról is beszélt, hogy az emberi szervezetre nincs hatással a magyar légkörben jelen levő hamufelhő, amely az előrejelzések szerint a következő 24 órában délnyugat felé távozik. Ugyanakkor Izlandon jelenleg is aktív a vulkán, így azt még nem tudni, hogy ez a következő napokban mit jelent Magyarország számára.

A hétvége nagy részében kellemes idő várható, ettől függetlenül vasárnap délig meghosszabbították a magyarországi légtérzárat - értesült az InfoRádió.

A hétvége első fele kellemes, napos, tavaszias időjárást ígér. Még vasárnap első felében is sok lesz a napsütés - mondta az InfoRádió kérdésére az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Tóth Katalin elmondta: esőre, csapadékra sem kell számítani, viszont vasárnap a délutáni órákban megnövekszik a felhőzet, ugyanis délnyugat felől, illetve a Földközi-tenger térségéből nedves levegő éri el a térséget. Vasárnap az esti óráktól egyre többfelé valószínű eső, és ez még hétfőn délelőtt is kitart.

Hétfőn, a nap első felében még számítani kell ismétlődő esőre, záporra itt a főváros térségében, de a délutáni óráktól felszakadozik a felhőzet, és a hét második felében igazi áprilisi szeszélyes idő lesz. Nem lesz zavartalan a napsütés, többször megnövekszik a felhőzet, de csak elszórtan várható kisebb zápor. Nagy mennyiségű csapadékra nem kell számítani. Átlag körül alakul a hőmérséklet, napközben 15-16 fok körül, a hajnali órákban pedig 5-6 fok körül várható a hőmérséklet.

Ideért Magyarország fölé a vulkáni hamufelhő, ez valójában azt jelenti, hogy a napfelkelte és a naplemente szokatlanul vörös lehet. Ez rendkívül jó fotótéma az embereknek, illetve érdemes megnézni, mert ritka jelenség.

8-10 km magasan érkezett a hamufelhő, így a Föld közelében, ahol az emberek élnek, már semmi hatása sem lesz - mondta kérdésünkre a meteorológus. Tehát ha fölnéznek az égre, maximum kicsit opálos lehet az ég vagy talán kicsit mintha koszosnak látnák, de igazából semmi hatása nincsen az emberi szervezetre.

Tóth Katalin hozzátette: az előrejelzések szerint a következő 24 órában délnyugat felé távozik a hamufelhő, ugyanakkor Izlandon jelenleg is aktív a vulkán, úgyhogy továbbra is lövell ki magából hamut, de azt még nem tudni, hogy ez a következő napokban vagy hetekben mit jelent Magyarország számára.

Hanganyag: Szabó Gergõ


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást