eur:
394.88
usd:
370.48
bux:
65195.84
2024. április 19. péntek Emma

Teljes légtérzárat rendeltek el Magyarországon az Izlandról indult vulkáni hamufelhő miatt - a nap hírei

Megjelent a Magyar Közlönyben az igazolással szavazást megkönnyítő rendeletmódosítás. Életének 77. évében elhunyt Popper Péter pszichológus, pszichoterapeuta, egyetemi tanár. A nap legfontosabb hírei.

Teljes légtérzárat rendelt el Magyarországon a Nemzeti Közlekedési Hatóság az Izlandról indult vulkáni hamufelhő miatt; a korlátozás várhatóan szombat este 7 óráig lesz érvényben. A Ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport közölte: a légikikötő a fel-, és leszállási tilalom ellenére nyitva marad. A hamufelhő Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet igazgatóhelyettes főorvosa szerint itthon nem jelent veszélyt az emberi szervezetre. A jelenség teljes káoszt okozott a kontinens légiközlekedésben; Európa nagy részén légtérzárlat van.

Megjelent a Magyar Közlönyben az igazolással szavazást megkönnyítő rendeletmódosítás. A változtatás lényege, hogy a lakóhelyüktől távol voksolók adatait nem a helyszínen, kézzel vezetnék be a névjegyzékbe, hanem már szerepelnének egy előre kinyomtatott listán. Ezen a helyi bizottság jelezné, hogy kik jelentek meg, a többiek nevét pedig a szavazás végén át kell húzni.

A Fidesz elnöke szerint a leendő kormány összetétele nagymértékben függ a parlamenti választások második fordulójának eredményétől. Orbán Viktor Szegeden újságírók előtt cáfolt minden, a leendő kabinet tagjairól és a miniszteri posztokról közzétett hírt. A pártelnök úgy fogalmazott: a szavazókkal szembeni tiszteletlenség lenne a végeredmény megszületése előtt erről döntést hozni.

A választási eredmény értékelése mellett az MSZP megújulásáról szóló vita megkezdését tartja a következő kongresszus legfontosabb feladatának a párt elnöke. Lendvai Ildikó hangsúlyozta: a tanácskozáson egy olyan MSZP kiépítését kell megvitatni, amelyben jobban érvényesül a teljesítményelv és amelyben nincs helye azoknak, akik a politikából pénzt akarnak csinálni.

Egy legalább 50 fős frakció létrehozását tartja legfontosabb céljának a Jobbik elnöke. Vona Gábor, az InfoRádió Aréna című műsorában úgy fogalmazott: ezzel a képviselői létszámmal már lehetőség van köztársasági elnököt javasolni. A Jobbik listavezetője a második fordulóra utalva úgy vélte: még 4-5 olyan vidéki választókerület lehet, ahol megszerezhetik a győzelmet a fideszes jelölttel szemben.

Április 11-i hatállyal megszakít minden kapcsolatot a Szabad Demokraták Szövetségével a Magyar Demokrata Fórum. Az MDF alelnöke által kiadott közlemény szerint pártja a jövőben elképzelhetetlennek tart bármiféle együttműködést az SZDSZ-szel. Viniczai Tibor úgy fogalmazott: az elnökség megállapította, hogy a szabad demokratákkal kötött megállapodás nem szolgálta az MDF sikeres szereplését. Hanga László, az SZDSZ sajtófőnöke úgy reagált: a párt választási operatív testülete hétfői ülésén tárgyal az MDF által hozott döntésről és az ügyben hozott határozatot kedden ismertetik majd.

A kulturális nemzet fogalmának használata alkalmas lehet a kisebbségek helyzetének kezelésére - véli a magyar, a szerb és a horvát államfő. Sólyom László a Boris Tadic-csal és Ivo Josipovic-csal Pécsett folytatott megbeszélés után azt mondta: a kulturális nemzet azt jelenti, hogy léteznek népcsoportok, amelyeknek nyelve, kultúrája, történelmi tudata közös, tekintet nélkül az állampolgárságukra. A három elnök egyetértett abban is, hogy példamutató lehet a hármas határon tervezett Duna-Dráva-Mura bioszféra-rezervátum.

Négy családot költöztetnek ki otthonából a Bódva áradása miatt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szalonnán. Az érintetteket a helyi tornateremben helyezik el. Szendrőben szintén rendkívüli helyzet alakult ki, ott a híd környékét veszélyezteti leginkább a magas vízállás. Az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügy Igazgatóság eddig 15 ezer homokzsákot és több száz fáklyát küldött a Bódva menti települések önkormányzatainak az árvízi védekezéshez.

A Holokauszt áldozataira emlékeztek pénteken országszerte. A budapesti Holokauszt Emlékközpontban kiállítások nyíltak meg, és átadták a Simon Wiesenthal-díjakat. Az iskolákban tanórákon emlékeztek meg a holokauszt áldozatairól. 2000-ben, Pokorni Zoltán, akkori oktatási miniszter javasolta, hogy a középiskolákban minden évben április 16-án emlékezzenek meg a holokausztról.

Hosszú betegség után életének 77. évében elhunyt Popper Péter pszichológus, pszichoterapeuta, egyetemi tanár - jelentette be könyveinek kiadója. Popper Péter 1933. november 19-én született Budapesten. Fő kutatási területe a pszichoterápia, a társadalmi beilleszkedési zavarok és a valláspszichológia volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×