Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Korábban érkezik, de \"felhígul\" Magyarország felett a hamufelhő

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A délelőtti előrejelzésekkel ellentétben már éjfél előtt elérheti Magyarország légterét az a vulkánhamufelhő, ami egy izlandi tűzhányó kitörése miatt keletkezett - mondta az InfoRádiónak az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Pénteken esete 7 órától szombaton 19 óráig légtérzárat rendelt el a teljes magyar légtérre a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatósága - közölte a hatóság pénteken.

Magyarország fölé valószínűleg egy viszonylag finomabb porszemcsékből álló hamufelhő érkezik - mondta az InfoRádiónak nyilatkozó meteorológus, aki hangsúlyozta: a legfrissebb modellfuttatás azt mutatja, hogy a felhő nem késő éjszaka, éjfél után, hanem már korábban, késő este, tehát már éjfél előtt elérheti az ország északi részét.

Bozó János hozzátette: szerencsénk van, mert széttartó lesz felettünk az áramlás, ami azt jelenti, hogy hígulni fog a felhő, vasárnapra pedig megváltozik az áramlás iránya: most még észak-nyugat felől, de vasárnap már észak-kelet felé fognak távozni a megmaradt részecskék.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa nem tudta megmondani, hogy az emberi szervezetre mennyire káros a vulkáni hamufelhő, mert nem tudják annak pontos összetételét és a sűrűségét.

A földön senki sincs életveszélyben, de a légi közlekedést komolyan befolyásolja - tette hozzá Bozó János, aki szerint kicsit opálosabb lehet az ég a hamufelhő miatt, de jelentősebb változást nem lehet majd észrevenni.

Hanganyag: Szépvölgyi István