Felgyorsítja a voksturisták regisztrációját egy friss rendelet

InfoRádió / MTI
2010. április 16. 15:18
Péntek délután felkerült a Magyar Közlöny internetes oldalára az önkormányzati miniszter rendelete, amely segítheti az igazolással szavazókkal kapcsolatos adminisztráció idejének csökkentését.

A pénteki Magyar Közlönyben jelent meg a 10/2010. (IV. 16.) ÖM rendelet, a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvénynek az országgyűlési képviselők választásán történő végrehajtásáról szóló 35/2009. (XII. 30.) ÖM rendelet módosításáról.

Eszerint a kijelölt szavazókör szavazatszámláló bizottsága (szszb) mellett működő jegyzőkönyvvezető az szszb döntése alapján "a választópolgár nevénél lévő körbe tett megjelöléssel gondoskodik az igazolás alapján névjegyzékbe vett választópolgár névjegyzékbe vételének dokumentálásáról".

A rendelet szerint a szavazás befejezését követően a jegyzőkönyvvezetőnek gondoskodnia kell a "Névjegyzékbe vehető választópolgárok" listáján (az előző módon meg nem jelölt) "tételek" áthúzásáról.

A jegyzőkönyvvezetőnek a "jelölt tételeket" a névjegyzékbe a nyomtatásakor utolsó sorszámon szereplő választópolgár sorszámától folytatva fel kell vennie.

A jegyzőkönyvvezető felvezeti a szavazás napján igazolás alapján a névjegyzékbe felvett választópolgárok számát, valamint aláírásával és lebélyegzéssel hitelesíti a névjegyzéket, az "F" (felvettek) jegyzékére felvezeti az igazolás alapján névjegyzékbe vett választópolgárok adatait.

A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

A rendeletmódosítás lényege, hogy az igazolással szavazók adatait (nevét, lakcímét) nem kézzel vezetik fel a névjegyzékbe, hanem már szerepelnek egy előre kinyomtatott listán. Ezen a szavazatszámláló bizottság jelzéssel látja el, hogy mely választópolgárokat vette névjegyzékbe.

Mint az OVI vezetője korábban elmondta, ezzel a módosítással akár egy perccel is csökkenhet az egy szavazóra jutó adminisztrációs idő; ezt első forduló után 50-150 másodpercesre becsülték.

Az első fordulóban azok az igazolással már rendelkező választópolgárok, akik a szavazás előtt nem jelezték szavazási szándékukat az adott településen a helyi választási iroda vezetőjénél (jegyzőnél), a szavazás napján az igazolással történő szavazásra kijelölt szavazókörben a szavazatszámláló bizottságtól kérhették névjegyzékbe vételüket.

Vasárnap este jó néhány szavazóhelyiséget nem tudtak bezárni, mert még százak várakoztak voksolásra. Az elhúzódó szavazás miatt a választási iroda az első részeredményeket csak vasárnap este fél 11 körül hozta nyilvánosságra.