eur:
395.72
usd:
371.94
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Pokorni: közel kétszázra csökkenhet az országgyűlési képviselők száma

Pokorni Zoltán közlése szerint várhatóan mintegy kétszáz főre csökkenhet az országgyűlési képviselők száma. A Fidesz-alelnöke erről csütörtökön az ATV Jam című műsorában beszélt, a létszámcsökkentés megvalósításának részleteiről pedig egy nappal korábbi tévéinterjújában azt mondta: reméli az lesz az elfogadott verzió, hogy megmarad a jelenlegi választási rendszer, azaz a jövőben is lesznek egyéni választókerületek és listák is.

A Fidesz alelnöke az ATV-ben arra az újságírói kérdésre, hogy a tervezett átalakítás kapcsán nem lesz-e "berzenkedés", azt válaszolta: az egyéni képviselőjelöltek kiválasztásakor az egyik szempont volt, hogy ki hogyan viszonyul a kisebb parlamenthez. Senkit nem fog meglepetés érni - mondta Pokorni Zoltán.

A fideszes politikus a részletekről korábban a TV2 Mokka című műsorában kifejtette: méltányos megoldásra kell törekedni. Mint mondta, a legegyszerűbbnek az tűnhet, és reméli ez lesz az elfogadott verzió, hogy a jelenlegi rendszert megőrzik, azaz van lista és egyéni képviselő is, de megfelezik a számokat. Pokorni Zoltán a lista megmaradását pártolja, mert szerinte nem lenne helyes a kispártok helyzetét lehetetlenné tenni, vagy megakadályozni új formációk létrejöttét. Hozzátette: technikailag ez egyszerű javaslat.

A Fidesz alelnöke igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy ez az első javaslat lenne-e, amit a kétharmad megszerzése esetén benyújtanának.

Az önkormányzati képviselők számáról azt mondta, hogy azt a jelenlegi közel 35 ezerről szintén a felére csökkentenék.

Közlése szerint aránylag egyszerű javaslatot terveznek itt is, megtartanák a listás és az egyéni jelöltek rendszerét is.

Pokorni Zoltán szerint a vázoltak a bürokráciát csökkentő intézkedések lennének. Jelenleg 3,5 millióan dolgoznak Magyarországon, nagyrészük közalkalmazott, köztisztviselő; ez így biztosan nem tartható fenn - indokolta a terveket.

Az alelnök egy másik kérdésre azt válaszolta, úgy gondolja, meglesz a kétharmados többsége a Fidesz-KDNP-nek, és nem számolnak egy egyéni képviselői hely elvesztésével sem.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×