Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gyurcsány Ferencé lesz az MSZP-frakció? - hetilapszemle

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Heti Válasz azt fejtegeti, hogy az új parlamentben megalakuló MSZP-frakcióban kinek az akarata érvényesülhet: Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölté vagy Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnöké. A Figyelő pedig cikkében azt elemzi, milyen lehetőségei vannak az LMP-nek most, hogy bejutott a parlamentbe.

A Heti Válasz azt fejtegeti, hogy az új parlamentben megalakuló MSZP-frakcióban kinek az akarata érvényesülhet, Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölté vagy Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnöké. Ha a Fidesz kétharmados többséget szerez a parlamentben, akkor a szocialista frakció legfeljebb 56-58 tagú lehet. Ez annyit jelent, hogy Mesterházy hívei alulmaradnának, mivel a lap úgy tudja, hogy a volt kormányfő 28 képviselőt tudhat maga mellett, ha a reaktiválódáshoz a frakciót választja. Többen azt is lehetségesnek tartják, hogy az egykori miniszterelnök nem rántja egyből magához a parlamenti csoportot, ebben az esetben átmeneti vezető lehet például Molnár Csaba mostani kancelláriaminiszter, akire Gyurcsány 2004-ben az MSZP Győr-Moson-Sopron megyei elnöki széket hagyományozta.

A Figyelő cikkében azt elemzi, milyen lehetőségei vannak az LMP-nek most, hogy bejutott a parlamentbe. A párt betöltheti azt az űrt, amely az MSZP megroggyanása miatt következhet be. Ez egyfajta nyitást feltételez a párt részéről, a kispárti jelleg levetkőzését, a szűken vett ökopolitikai értékektől való bizonyos mértékű eltávolodást, hogy megpróbálja kinőni magát nagy baloldali néppárttá. Másik lehetőség egy '68-as típusú, akciózó politikai erő megcélozása. Vagy válhatnak egy modern, XXI. századi zöld centrumpárttá, amely egyszerre koalícióképes a bal- és a jobboldal számára. A döntést a párt tagjai szerint az őszi önkormányzati választásokig meg kell hozni.