Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Akár húsz év fegyházat is kaphatnak a BKV volt vezetői

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ha a bíróság megalapozottnak találja, hogy a BKV vezetői a bűncselekményeket bűnszervezetben követték el, akkor megnő a bírói mérlegelés lehetősége, a kiszabható legsúlyosabb büntetés pedig tízről húsz évre nő - mondta az InfoRádiónak Magyar György ügyvéd.

Ha a bírói ítélet azt állapítja meg, hogy a BKV vezetői bűnszervezetben követtek el törvénytelenségeket, az jelentősen befolyásolja a kiszabható büntetés mértékét. A jogszabály ugyanis ilyenkor úgy rendelkezik, hogy az egyébként adható büntetés legfelső határának a kétszeresére növelhető - mondta el az InfoRádiónak Magyar György.

Hűtlen kezelés esetében, amelyet különösen nagy értékre, tehát 500 millió forint feletti összegre követnek el, a büntetési tétel öttől tíz év szabadságvesztésig terjed - fejtette ki a jogász.

Hozzátette: ha viszont sikerül bizonyítani a bűnszervezet meglétét, akkor ez a felső határ húsz évre emelkedhet, amelyet ráadásul fegyházban kell letölteni, és az elkövetők nem bocsáthatóak feltételesen sem szabadlábra.

A bűnszervezet fogalma a BTK szerint azt jelenti, hogy legalább hárman, hosszabb ideig, összehangoltan követnek el olyan szándékos bűncselekményeket, amiket a törvény öt évnél súlyosabban büntet - tájékoztatott Magyar György.

Hanganyag: Farkas Dávid