eur:
393.14
usd:
367.19
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

A választási szakértő szerint káosz nélküli lehet a második forduló

Az Országos Választási Iroda felelőssége lett volna, hogy kezelje a szavazáskor kialakult hosszú sorok miatti káoszt - mondta Tóth Zoltán választási szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában. Az Európai Választási Szakértők Szövetségének elnöke emlékeztetett arra, hogy több helyen a jegyzők próbáltak megoldást találni, az OVI viszont nem értékelte megfelelően a jelzéseket. A második forduló zökkenőmentesebb lebonyolítására több megoldás is lehet - tette hozzá.

Vasárnap este az Országos Választási Iroda vezetője és az Országos Választási Bizottság szakértői órákig azon vitatkoztak, kinek a hatásköre döntést hozni. Ezt Tóth Zoltán a felelősség egymásra hárításának tartja. A szakértő az InfoRádióban elmondta: valószínűleg a testületek tagjai nem fogták fel azoknak a jelzéseknek a súlyát, amelyeket már vasárnap délben kaptak a választókörök előtt kígyózó sorokról.

Néhány helyen a jegyzők igyekeztek orvosolni a gondokat. A központi szervek eközben azt keresték, hogy a másiknak mit kellene tenni - emlékeztetett Tóth Zoltán. Hozzátette: ilyen tumultus az elmúlt húsz év egyetlen választásakor sem fordult elő.

Az ilyen helyzetek kezelése egyértelműen az Országos Választási Iroda feladata - jelentette ki Tóth Zoltán, alapfeltétel, hogy rendszeres értékeljék a jegyzők által jelzett rendkívüli eseményeket. A választási szakértő úgy látja, hogy a jegyzők ellátták a feladatukat: megoldották a gondokat és a jogszabályokat is betartották.

25-én nem lesz ilyen gond

Az Európai Választási Szakértők Szövetségének elnöke szerint több módszer is van arra, hogy április 25-én ne legyenek az első fordulóhoz hasonló jelenetek a szavazóköröknél. Hangsúlyozta: az Országos Választási Bizottságnak felhatalmazása van arra, hogy a választási törvényt állásfoglalás útján értelmezze.

Ez történt az első fordulóban is, amikor kihirdették, hogy meghosszabbítják a kampánycsendet. Erre az állásfoglalásra most lesz idő a második forduló előtt.

Tóth Zoltán szerint az Országos Választási Irodának is lehetnek olyan logisztikai intézkedései, amelyek segítetnek a probléma megoldásában, de objektív okok miatt is csökkenhet annak a lehetősége, a szavazóknak sorban kelljen állniuk.

A 176-ból 119 egyéni választókerületben már az első forduló érvényes és eredményes volt, vagyis ezekben már nem lesz második, így úgy véli, fele annyi igazolással szavazó lesz, mint amennyi az első fordulóban volt.

Hozzátette: az újabb káosz esélyét csökkenti az is, hogy egy-két kirívó példától eltekintve a második fordulóban mindig alacsonyabb a részvételi arány.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×