Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Vádemelési javaslat a MÁV Biztosító ügyében

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Lezárta a nyomozást a MÁV Biztosító ügyében a Vám- és Pénzügyőrség. A cég intézőbizottságának elnökét 666 millió forint értékre elkövetett sikkasztással, pénzmosással, valamint 24 millió forint értékű csalással és 481 millió forint értékű hűtlen kezeléssel gyanúsítják. Az ügy iratait a hatóság vádemelési javaslattal megküldte a Fővárosi Főügyészségnek.

Pontosan két éve indult nyomozás a MÁV Általános Biztosító Egyesület intézőbizottságának elnöke, korábbi elnök-vezérigazgatója és társai ügyében, sikkasztás és pénzmosás bűntett gyanúja miatt.

Az előzetesen adatok alapján megállapították, hogy a MÁV ÁBE bankszámlájáról az elkövető részletekben 358 millió forintot, majd színlelt szerződés alapján egy összegben 666 millió forintot utalt át egy budapesti székhelyű betéti társaság hazai bankszámlájára. Az utóbbi összeget még ugyanaznap továbbutalták az egyesület vezetője és egy hozzá köthető személy hazai magánszámlájára.

A VPOP közlése szerint felvetődött, hogy egy budapesti ingatlan értékesítéséből származó 358 millió forintos vételár eredetét az eladók fiktív kölcsönügylettel offshore cégek és más tagállamban vezetett bankszámlák közbeiktatásával próbálták leplezni. Az összeget további nyereség érdekében magáncélra fordították.

A nyomozók megállapították, hogy a korábbi elnök-vezérigazgató családtagjai, ismerősei és érdekeltségi körébe tartozó cégek igénybevételével vette ki az egyesület vagyonából a több mint 1 milliárd forintot.

A MÁV ÁBE intézőbizottságának elnökét 666 millió forintos sikkasztással, pénzmosással, valamint 24 millió forint értékű csalással és 481 millió forint hűtlen kezeléssel gyanúsítják. További öt embert gyanúsítanak csalás, sikkasztás, hűtlen kezelés és pénzmosás elkövetésével.

A bizonyítékok alapján a hat gyanúsítottat őrizetbe vették, közülük a bíróság ötük előzetes letartóztatását rendelte el. Jelenleg már csak a MÁV ÁBE intézőbizottságának elnöke áll kényszerintézkedés hatálya alatt. Õ 2009. március 12-ig volt előzetesben, ekkor azonban befizette az óvadékot, így szabadulása óta lakhelyelhagyási tilalom vonatkozik rá.

Az eljárásban a bíróság zár alá vett egy hatmillió forint értékű ingatlant, valamint tíz bankszámlát az azokon szereplő 371 millió forint erejéig. Biztosítási intézkedésként foglalt le a hatóság további bankszámlákat is, amelyek feloldása után 666 millió forintot visszautaltak az egyesületnek a biztosítóval szemben fennálló követelések kielégítésére.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, illetve a Hitelintézeti Felszámoló Közhasznú Társaság vezetője az általuk bűncselekményre utaló esetekről többször tájékoztatták a nyomozó hatóságot, illetve több esetben tettek feljelentést - olvasható a VPOP közleményben.

Hanganyag: Szépvölgyi István