eur:
395.04
usd:
370.8
bux:
65132.72
2024. április 19. péntek Emma

Tájékoztatna az OVI, de nem tudni, miként

Az Országos Választási Iroda tervei szerint az országgyűlési választás második fordulója előtt közleményben tájékoztatják azokat, akiknek nem érdemes elmenniük a szavazókörökbe, mert a kiadott igazolás ellenére nem szavazhatnak. Az azonban egyelőre nem ismert, mit is jelentene ez a tájékoztatás.

Vélhetően egy, a médiában közzétett közleményben hívná fel az Országos Választási Iroda a választópolgárok figyelmét, hogy kinek nem érdemes a második fordulóban elmennie az igazolással szavazásra kijelölt választókörbe, és ott sorban állnia - mondta Virág Rudolf, az OVI vezetője kedden, az OVB ülése előtt.

A sokat emlegetett 2007-es törvénymódosítás óta új szabály, hogy a második fordulóban csak akkor szavazhat valaki, ha az első forduló abban a választókerületben, ahol szavazott vagy szavazhatott volna, nem volt eredményes. Ha tehát az első fordulóban eldőlt a mandátum sorsa, hiába jelentkezik a választópolgár az igazolásával a második fordulóban, a szavazatszámláló bizottság nem engedi voksolni az illetőt.

Az InfoRádió által megkérdezett választási szakértő szerint jelenleg a választók számára az egyetlen tájékozódási lehetőséget a valasztas.hu honlap jelenti, itt lehet ugyanis megnézni, hogy mi lett az egyéni választókerületekben az eredmény. Tóth Zoltán elmondta: azt nem tartaná jó ötletnek, hogy a jegyzők levélben tájékoztassák az érintett választókat, mert szerinte az óriási plusz terhet róna rájuk.

Tóth Zoltán szólt arról, hogy amikor ő vezette az Országos Választási Irodát, "önszorgalomból", nem névre szólóan küldtek ki tájékoztatást arról, hogy hol lesz második forduló.

Az egyelőre nem ismert, hogy mit ért pontosan a közleményben történő tájékoztatás alatt az OVI. Az InfoRádió úgy tudja, csütörtökre elkészülhet egy írásos anyag, ami alapján a szükséges intézkedéseket áttekintik az illetékesek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×