eur:
393.8
usd:
367.74
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

NZZ: A posztkommunista éra vége Magyarországon

A posztkommunista éra végét jelöli Magyarországon az MSZP választási veresége - írta szerdai számában a Neue Zürcher Zeitung című svájci lap.

Az Orbán Viktor vezette nemzeti konzervatív Fidesznek sikerült a listás szavazatok egyértelmű többségét, 52,67 százalékot összegyűjtenie, és nyilvánvalóan azelőtt áll, hogy a második fordulóban megszerezze a remélt kétharmados többséget - írta a tudósító. Az MSZP eredményéről azt írta: a nyolcéves, rossz gazdálkodás és korrupciós botrányok jellemezte kormányzás után kemény büntetést kapott azzal, hogy támogatóinak több mint a felét elvesztette. "A posztkommunista párt vereségével visszavonhatatlanul véget ért a rendszerváltás óta eltelt húszéves átmeneti időszak" - fogalmazott.

A tudósító meglátása szerint Magyarországon "tovább parázslik a távozó szocialistákkal szembeni gyűlölet és bizalmatlanság", a szavazás és a választási eredmények közzétételének elhúzódása után Budapesten az a szóbeszéd kezdett terjedni, hogy a vesztes párt áll a háttérben.

Beszámolt a Fidesz szimpatizánsainak Vörösmarty téri ünnepléséről, a nemzeti színű zászlókat lengető, a magyar himnuszt eléneklő tömegről, s arról, hogy Orbán Viktor a magyar történelem fordulópontjaként értékelte az eseményeket az ünnepelők előtt tartott beszédében.

A legnagyobb kihívás Orbán számára - írta a svájci lap - a "félkatonai gárdájával az államhatalmat provokáló" Jobbik. A Jobbikról úgy fogalmazott, a soraiban akadálytalanul terjed "a soviniszta nacionalizmus, rasszizmus és antiszemitizmus".

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×