Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nézőpont: az MSZP a vereség miatti felelősséget áttolná az LMP-re

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az MSZP nem a Fidesz kétharmados többségének megakadályozása érdekében közeledett az LMP-hez, sokkal inkább azért, hogy a választási vereségért viselt felelősséget áttolja másra - mondta az InfoRádiónak Böszörményi Nagy Gergely. A Nézőpont Intézet vezető elemzője szerint sok LMP szavazó inkább a Fideszre szavazna, nem pedig a szocialista jelöltekre.

A másodlagos pártpreferenciák alapján az LMP szavazói körében mintegy kétszer annyi a potenciális Fidesz-szimpatizáns, mint a szocialista - közölte InfoRádióval a Nézőpont Intézet vezető elemzője. Böszörményi Nagy Gergely szerint, ha az LMP vissza is lépne a második forduló előtt, akkor sem tenne előnyre szert az MSZP, mert sok LMP-s inkább a Fideszre voksolna.

A politikai kommunikáció területén keresendő az oka annak, hogy MSZP négy körzetben visszaléptette jelöltjét az LMP-s politikus javára - vélekedett a vezető elemző. Kifejtette: ha sikerülne is fordítani az adott négy körzetben, az sem lenne elég ahhoz, hogy megakadályozzák a Fidesz kétharmados győzelmét.

Az MSZP ezzel a lépéssel a baloldal súlyos választási vereségének egy részét, és az ezzel járó felelősséget próbálhatja meg áttolni egy olyan kis pártra, amelynek az imázsa még nem alakult ki a nyilvánosságban - közölte Böszörményi Nagy Gergely.

Az LMP a saját súlyát csökkentené, ha a szocialisták segélycsapataként tűnne fel, a visszalépéssel jelentéktelenné tenne egy potenciális új ellenzéki erőt - hangsúlyozta a Nézőpont Intézet vezető elemzője. Hozzátette: az LMP-nek nem áll érdekében az összefogás, a párt számára az a fontos, hogy szavazóbázisát megszilárdítsa, tudatosítsa az identitását.

A következő parlamentben lévő három ellenzéki párt drámaian eltér egymástól, így kizárható, hogy közöttük együttműködés legyen majd - vélekedett Böszörményi Nagy Gergely.

Hanganyag: Nagy Tamás