Nem Salamon, hanem Bajnai terjesztette be a káoszt okozó törvénymódosítást

Infostart
2010. április 14. 15:50
Nem a KDNP-s Salamon László kezdeményezte a választási törvénynek azt a módosítását, amely vasárnap káoszt okozott a szavazókörökben - mondta az InfoRádiónak Halász Zsuzsa, a Kereszténydemokrata Néppárt szóvivője. A szóban forgó jogszabály változtatást az akkori önkormányzati és területfejlesztési miniszter, Bajnai Gordon terjesztette be.

Bajnai Gordon neve fémjelezte a választási eljárásról szóló törvény 2007-es módosítását - közölte Halász Zsuzsa. A KDNP szóvivője arra a híresztelésre reagált, amely szerint az módosítás előtt tartott ötpárti egyeztetésen részt vevő Salamon Lászlótól származna a most vasárnap káoszt okozó jogszabály.

Az akkori szavazati arányokból kiderül, hogy az SZDSZ kivételével minden parlamenti párt egyetértett a javaslattal - tette hozzá a szóvivő.

Halász Zsuzsa rámutatott: az egyeztetésen részt vett az Országos Választási Irodát akkoriban vezető Rytkó Emília is. Ha ő észre vette volna, hogy technikai gondokat okozhat a módosítás, nyilván szóvá teszi, és akkor az öt párt képviselői nem ragaszkodnak a bevezetéshez.

A most érvényben lévő szabály a választási csalások megelőzése érdekében született, azért, hogy az átjelentkezők ne szavazhassanak bárhol, mert ez lehetővé tehetné a visszaéléseket - fejtette ki a szóvivő.

Legkorábban a két évvel ezelőtti népszavazáson vetődött föl a mostani választásokon is jelentkező gond. Már akkor jelezték a választás lebonyolítói, hogy ebből később is baj lehet, majd ugyanez történt az EP választások idején is.

Nyilvánvaló, hogy a kormány feladat lett volna orvosolni a helyzetet a választási eljárásról szóló törvény módosításával, hogy ne következhessen be az, amit az ország vasárnap este elszenvedett - mondta Halász Zsuzsa.

Hanganyag: . Herczeg Zsolt


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást