Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Május végére eléri az államháztartási hiány a tervezett 82 százalékát - a nap legfontosabb hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Május végére 719,4 milliárd forint államháztartási hiány várható, ami az éves deficit 82 százaléka - közölte a Pénzügyminisztérium államtitkára. Katona Tamás összehasonlításként emlékeztetett arra, hogy 2002-ben május végére az államháztartás tervezett hiánya 81 százalékra teljesült.

Az államtitkár elmondta: az adóbevételek többsége, így a személyi jövedelemadó, az általános forgalmi adó, valamint a járulékok a vártnak megfelelően, vagy annál kedvezőbben alakultak, ugyanakkor elmaradás van a jövedéki és a társasági adónál. A Fidesz szerint az államháztartási hiány mértéke is bizonyítja, hogy a kormány kiüríti a kasszát a következő kabinet hivatalba lépéséig. Erre reagálva a pénzügyminiszter azt mondta: a költségvetés idei 205 milliárd forintos tartalékából 188 milliárd, azaz 91 százalék a következő kormány rendelkezésére áll. Oszkó Péter hangsúlyozta: a kormány várhatóan akkora, vagyis 82 százalékos hiányfelhasználással adja át a büdzsét a következő kabinetnek, ahogy azt annak idején az Orbán-kormány adta át utódjának.

Fegyelmezett költségvetési politikát sürget a monetáris tanács

Továbbra is fegyelmezett költségvetési politikát tart szükségesnek a monetáris tanács. A pénzügyi stabilitással kapcsolatos állásfoglalás szerint az ország és az állam magas eladósodottsága lassan mérséklődik, így a finanszírozási kockázatok is csak fokozatosan csökkenhetnek, ezért kiemelten fontos a fegyelmezett költségvetési politika fenntartása. A testület úgy látja: a belső megtakarítások elégtelensége, a vállalati hitelkínálati korlátok, illetve a bankok jelenlegi árazási gyakorlatának fennmaradása hátráltathatja a gazdasági fellendülést, és ronthatja a hosszú távú növekedést.

Egészségügyiek a kötelező kamarai tagságért

A kötelező kamarai tagság visszaállítását szorgalmazzák az egészségügyi köztestületek. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke a gyógyszerészi és a szakdolgozói kamara vezetőjével tartott egyeztetés után hangsúlyozta: minél hamarabb meg kell újítani a kamarákról szóló törvényt, és elengedhetetlen a független etikai rendszer kamarák általi működtetése is. A kamarai elnök a következő kormány legfontosabb feladatának nevezte a többi között a működési nyilvántartás rendszerének visszahelyezését a kamarákhoz, valamint azt, hogy a továbbképzéseket is a köztestületek felügyeljék. Hozzátette: azt is szeretnék, hogy az egészségügyi jogszabályok életbe lépése előtt kérjék ki a kamarák véleményét.

Biztosításközvetítőt törölt a nyilvántartásból a PSZÁF


Visszavonta a Star Finance Pénzügyi Tanácsadó Kft. független biztosításközvetítői tevékenységi engedélyét, és a társaságot törölte a nyilvántartásból a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. A PSZÁF szóvivője az InfoRádióban elmondta: a cégnél lefolytatott helyszíni vizsgálat megállapította, hogy a vállalkozás jogosulatlanul befektetési szolgáltatást is közvetített. Binder István hozzátette: a Star Finance Kft. alkuszcég üzleti és tulajdonosi kapcsolatban áll a felszámolásban lévő Fund De La Salle befektetési alapkezelővel. Hangsúlyozta: ezért a PSZÁF 5 millió forint bírság megfizetésére kötelezte az ügyben érintett Kupecz Richardot, a felszámolás alatt lévő befektetési alapkezelő volt vezérigazgatóját, és egymillió forint bírságot szabott ki Molnár Kristófra, a Fund De La Salle Befektetési Alapkezelő Zrt. portfóliókezelési tevékenységének irányítójára.

A Wawel székesegyházban temetik el az elnöki párt

Lengyelországban a krakkói Wawel székesegyházban helyezik örök nyugalomra vasárnap Lech Kaczynskit és hitvesét, Maria Kaczynskát. A hét végén légikatasztrófában elhunyt elnököt szombaton állami szertartással búcsúztatják. A megemlékezésen Dmitrij Medvegyev orosz és Barack Obama amerikai elnök is részt vesz. Magyarországot Sólyom László köztársasági elnök és Bajnai Gordon miniszterelnök képviseli a temetésen. A nyugat-oroszországi Szmolenszk mellett lezuhant Tu-154-es különgépen összesen 97-en voltak; Lech Kaczynskin kívül életét vesztette a lengyel politikai elit több tagja is. Mindannyian Katinyba tartottak, hogy leróják kegyeletüket az 1940-ben történt mészárlás áldozatainak emléke előtt.

Erős földrengés Kínában


Kína észak-nyugati részén már csaknem 400 halottja van a reggeli földrengésnek. A Richter-skálán mért 7,1-es erősségű földmozgásban a legutóbbi adatok szerint Csinghaj tartományban mintegy 10 ezren sérültek meg. A rengés epicentruma Jüsu tibeti autonóm prefektúrában volt, ahol az illetékesek beszámolója szerint a házak 85 százaléka összedőlt. A polgárügyi minisztérium tájékoztatása szerint már tart a károk felmérése, és közölték: a területen kevés a sátor, a gyógyszer és az egészségügyi szakember. A kínai központi kormány bejelentette: 200 millió jüant, vagyis 29,3 millió dollárt ad a költségvetésből a földrengés sújtotta terület megsegítésére.