eur:
393.75
usd:
364.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Frankfurter Allgemeine Zeitung: a jobbratolódás elősegítheti a magyar gazdaság fellendülését

A jobbratolódás elősegítheti a magyar gazdaság fellendülését - írta szerdai, bécsi keltezésű írásában a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A konzervatív német napilap a cikk bevezetőjében ugyanakkor arra mutatott rá: az új konzervatív miniszterelnök, Orbán Viktor adócsökkentéseket ígér. Az új adósságok azonban magasabbak lehetnek, mint azt 2010-re előzetesen tervezték. A beruházók hiányolják a konkrét terveket.

A jobboldali konzervatív Fidesz nagyarányú választási győzelme után Magyarországon bizonytalanság uralkodik az új kormány gazdaságpolitikáját illetően - vélekedett az újság, utalva arra: a miniszterelnök-jelölt első intézkedésként adócsökkentést jelentett be, de részleteket nem említett.

Ezen kívül Orbán a bürokrácia leépítését, a korrupció elleni harcot és a közigazgatás reformját kívánja megvalósítani - fogalmazott a lap, hozzáfűzve: az új kormányfő bejelentése szerint gazdaságpolitikájának középpontjában nem az elvonásoknak, hanem a gazdasági növekedés támogatását célzó intézkedéseknek kell állniuk.

"Nem megy az, hogy a magyarokat ismételten olyan új takarékossági intézkedésekkel terheljék meg, amelyek nem vezetnek eredményhez" - idézte a Frankfurter Allgemeine Zeitung Orbánt.

Közgazdászok "vegyes érzésekkel" tekintenek a magyarországi kormányváltozásra - hangoztatta a konzervatív német napilap. Ennek kapcsán az újság idézte Richter Sándort, a Bécsi Összehasonlító Gazdaságkutató Tanulmányok Intézete (WIIW) magyar szakértőjét, aki a lapnak utalt arra: "A Fidesz egyrészt el akarja kerülni a kiadások megkurtítását, másrészt adót akar csökkenteni és az új adósságokat megfelelő keretek között akarja tartani. Hogyan egyeztethetők ezek össze?" - tette fel a kérdést Richter, hangoztatva, hogy valahol egy lyuknak kellene keletkeznie.

Az újság által idézett szakértő szerint a magyar gazdaság ma lényegesen jobb állapotban van, mint két évvel ezelőtt. Richter alapvetően arra számít, hogy a Fidesz ésszerű gazdaságpolitikát folytat majd - írta a lap. "Nem tudom elképzelni azt, hogy kalandor lépésekre kerüljön sor, azt nem tolerálnák a nemzetközi pénzpiacok" - jelentette ki a szakértő, aki - mint a lapnak elmondta - abból indul ki, hogy az új kormány folytatni fogja Bajnai válságmenedzselését. "A feladatok legnehezebb részét már elvégezték, most arról van szó, hogy apró lépésekkel haladjanak tovább, még ha sok minden bizonytalan is" - tette hozzá a bécsi intézet közgazdásza.

Az újságnak nyilatkozva a jövőbeni gazdaságpolitikával kapcsolatos konkrétumok hiányát kifogásolta Gabriel Brennauer, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) ügyvezető igazgatója is. Brennauer szerint az új kormány "rövid távon először egyfajta bizalmi többletre számíthat, a vállalkozók azonban feszülten várják az első gyakorlati lépéseket".

Az igazgató sürgette, hogy a kormány mielőbb teremtsen bizonyosságot ezen a téren. Középtávú beruházási döntéseiket a vállalkozók ehhez fogják igazítani - tette hozzá a DUIHK vezetője.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×