Egyelőre nem kért személyi védelmet Orbán Viktor az őrezredtől

InfoRádió / MTI
2010. április 14. 12:06
Egyelőre nem kért személyi védelmet a Köztársasági Õrezredtől Orbán Viktor, a mandátumok többségét már az országgyűlési választás első fordulójában megszerző Fidesz-KDNP szövetség miniszterelnök-jelöltje, de az látható különböző nyilvános szereplésein, hogy a pártvezetőre vigyáznak "saját emberei"; Orbán Viktor védelméről a Fidesz elnöki stábjának biztonsági igazgatósága gondoskodik.

Az országos rendőrfőkapitány korábban és a jelenlegi választási időszakban is, az aktuális veszélyeztetettséget figyelembe véve, felajánlotta az ideiglenes védelem elrendelésének lehetőségét, amellyel sem korábban, sem most a miniszterelnök-jelöltek nem kívántak élni - tájékoztatta Gálik Viktória, a Köztársasági Õrezred szóvivője az MTI-t.

Elmondta: jogszabály nem rendelkezik a miniszterelnök-jelöltek védelméről, ám a kormány a rendészetért felelős miniszter javaslatára más személyek - így a jelöltek - ideiglenes védelmét is elrendelheti, ha "az alkotmánnyal vagy a törvényekkel összhangban álló közéleti tevékenységük miatt, személyük ellen irányuló, erőszakos bűncselekménnyel fenyegették meg őket, illetve más egyéb alapos okból védelme (védelmük) szükségessé és indokolttá vált".

Arra a kérdésre, hogy adnak-e tanácsokat a leendő miniszterelnöknek arra vonatkozóan, hogy hol és hogyan jelenhet meg, a szóvivő azt válaszolta: szükség szerint, ha a biztonságot érintő kéréssel fordulnak az őrezredhez, akkor szakembereik ajánlásokat fogalmaznak meg, illetve a szükséges segítséget, tájékoztatást megadják.

A leköszönő miniszterelnököket egyébként mandátumuk lejárta után, még egy évig "utóbiztosítás" illeti meg.

A védett személyek és a kijelölt létesítmények védelméről szóló 160/1996. (XI. 5.) kormányrendelet kimondja, hogy a védelem kiterjed többek között az érintett személy életének, testi épségének megóvására, a munkahelye, lakása vagy egyéb tartózkodási helye őrszemélyzettel, illetve technikai eszközzel való biztosítására, indokolt esetben a közlekedési útvonalára, a részvételével lebonyolított hivatalos programok helyszínére.

Ezeken felül a köztársasági elnök és a miniszterelnök védelme kiterjed a belföldi és a külföldi utazásokra is. A belföldi utazások alatt a közúton oszlopvezető és utánfutó gépjárművet, vasúton előfutó mozdonyt, vízi úton pedig kísérő rendőrségi vízi járművet alkalmaznak.

A védett személyek közé tartozik az államfő és a kormányfő mellett az Országgyűlés elnöke, az Alkotmánybíróság elnöke és a Legfelsőbb Bíróság elnöke.

A rendelet kimondja, hogy a védett személy magánprogramjának időtartamára a személyvédelem egyes elemeiről előzetesen írásban lemondhat.

A rendelet szerint a köztársasági elnök, a miniszterelnök és az Országgyűlés elnöke tisztségének megszűnését követően még egy évig utóbiztosításra jogosult, ami azt jelenti, hogy lakhelyét továbbra is védik, valamint szolgálati gépjármű illeti meg hivatásos sofőrrel.