Szijjártó Péter: Minél nagyobb a felhatalmazás, annál gyorsabb a válságkezelés

Infostart
2010. április 13. 19:59
Minél nagyobb mértékű felhatalmazást kap a Fidesz a második fordulóban, minél egységesebb lesz a kormány, annál gyorsabban és sikeresebben tud hozzáfogni a válságkezeléshez - nyilatkozta az InfoRádió Aréna című műsorában Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője. A párt elnöki stábjának vezetője elmondta: legfontosabb törvénymódosításokat két hét alatt végrehajtják: ezek a parlamenti és önkormányzati képviselők számának csökkentéséről, valamit a közrend megszilárdításáról szólnak majd.

Amíg a választások első fordulója a többségről szólt, addig a másodikban a nemzeti egységről döntenek majd a polgárok - jelentette ki Szijjártó Péter az InfoRádió Aréna című műsorában.

A Fidesz szóvivője hozzátette: a két forduló között elmennek a választókhoz, és arra kérik őket, hogy minél nagyobb mértékű felhatalmazást adjanak, mert ettől függ, hogy az ország gyorsan kilábal-e a szocialisták okozta csődhelyzetből.

Szijjártó Péter közölte: a Fidesz vállalja az egyedül kormányzás felelősségét, és akármekkora többségük lesz is, a legfontosabb lépéseket elősegítő törvényjavaslatokat beterjesztik majd a parlamentnek.

Ezek az országgyűlési és önkormányzati képviselők létszámának felére csökkentéséről, és a rendőrség megerősítéséről szólnak majd. Utóbbit két hét alatt meg kell oldani, mert az ország bizonyos területein tarthatatlan a helyzet.

A másik fontos teendő, a múlt felszámolása, amire szintén felhatalmazást adta a választók - szögezte le Szijjártó Péter. Hozzátette: ehhez szintén elengedhetetlen a nagy többségű kornrmányzás, hogy megakadályozhassák, hogy köztörvényes bűnözők mentelmijog mőgé bújását.

A Fidesz kormány a jelenlegi úthoz képest épp az ellenkező irányba kíván menni: szakít a megszorítások rossz politikájával, mert ez kudarcot vallott - fejtette ki Szijjártó Péter.

A Jobbik előretöréséről a szóvivő úgy vélekedett: a szélsőséges nézetek megerősödése is az előző kormány vétke, hiszen az elkeseredett emberek már nem hisznek a törvényes útban, radikálisabb megoldásokat akarnak.

Szijjártó Péter szerint ezek a szélsőséges erők meggyengülnek majd, ha az új kormány jól teljesít.