Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mesterházy Attila lehet a szocialisták új pártelnöke

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tisztújító kongresszust tarthat az MSZP nem sokkal a parlamenti választások második fordulója után. Lendvai Ildikó korábban azt ígérte, hogy a választásokig marad pártelnök. A Népszabadság szerint továbbra is Mesterházy Attila az egyetlen erős és konszenzusos jelölt, így elképzelhető, hogy ő lesz a szocialista párt új elnöke.

A választások második fordulójáig nem foglalkozik az MSZP személyi kérdésekkel, de úgy tudjuk, április 26. után nem sokkal, vélhetően még tavasszal tisztújító kongresszust tart a szocialista párt, amelyen - legalábbis a korábbi nyilatkozatok alapján - nem indul az elnöki székért a jelenlegi pártvezető.

Lendvai Ildikó nem sokkal a tavaly áprilisi megválasztása után egyértelművé tette, csak a választásokig lesz az MSZP elnöke, utána átadja a helyét egy olyan fiatal politikusnak, aki képes lehet összefogni a baloldalt. A Népszabadság szerint léteznek olyan értelmezések, amely szerint Mesterházy Attila a vasárnapi értékelő nyilatkozatával bejelentkezett a pártelnöki posztra.

"Az értékelés időszaka is el kell, hogy jöjjön, ez április 25-e után lesz. Értékelni kell az elmúlt 4, 8 és 20 évet. Ennek a bázisán egy új magyar demokratikus baloldalt építünk." - mondta Mesterházy.

Kétségtelen, hogy Bajnai Gordon kormányra kerülése, még inkább Mesterházy Attila miniszterelnök-jelöltsége óta megszűntek, vagy legalábbis enyhültek a szocialista belviszályok. A Népszabadság úgy tudja, Mesterházy Attilát továbbra is támogatják a párt erős emberei, úgy tűnik, ő az egyetlen olyan szocialista politikus, aki megfelel minden vezetői feltételnek: fiatal, képes megteremteni az egységet, és kifelé is hiteles. Sőt, a szocialista vezetők elégedettek is a frakcióvezető-miniszterelnök-jelölt munkájával, hiszen egységbe kovácsolta az MSZP parlamenti frakcióját a Bajnai-kormány alatt, és az ő vezetésével sikerült hozni azt a választási eredményt, ami várható volt a szocialista párttól.

A lap a forrásaira hivatkozva azt írja, Mesterházy Attila a baloldal meghatározó vezetője lehet a következő években, és minden bizonnyal pártelnökké is választják a hamarosan összehívandó kongresszuson.