Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Már az EP-választás után sejteni lehetett, hogy tumultus lesz a szavazóköröknél

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Előre lehetett tudni, hogy nem fejeződhet be a szavazatok leadása este hét óráig az országgyűlési választások első fordulóján Újbudán - mondta az InfoRádiónak a főváros XI. kerületének jegyzője. Filipsz Andrea hozzátette, előre jelezték a Fővárosi Választási Irodának, hogy baj lesz a 15-ös választókerület 19-es számú szavazókörében, ahol végül hétfő hajnalban tudta leadni voksát az utolsó szavazó.

Budapest XI. kerületének jegyzője az InfoRádiónak elmondta: a 15-ös egyéni választókerület 19-es számú szavazókörének szavazatszámláló bizottságának tagjait már a választás előtti csütörtökön összehívták, hogy megbeszéljék, milyen módszerrel lehetne gyorsítani a szavazást.

Filipsz Andrea hangsúlyozta: a szavazókörhöz 900 választó tartozik, ehhez jött még 2700 igazolással voksoló, ezért úgy döntöttek, különválasztják a szavazókörben lakók névjegyzékét és azt a segédlistát, amelyen az igazolással voksolók neve szerepelt.

Hozzátette: a két lista kezelését választották külön, egyébként pedig egy pecsétet használtak a bizottsági tagok.

Ezen kívül a szokásos kettő, illetve három helyett hat szavazófülkét állítottak be a helyiségbe, és a jegyzőkönyvvezető mellett a helyi választási irodától kétóránként váltotta egymást két-két kolléga, akik a papírmunkákat végezték.

A jegyző elmondta: előre kiszámolták, hogy fizikailag lehetetlen lesz a szavazás normális ütemű lebonyolítása. Már a tavalyi európai parlamenti szavazásnál is gondot jelentett, hogy 1400-an kértek igazolást, és akkor is hosszú sor alakult ki, igaz, nem akkora, mint vasárnap. Jelezték, hogy külön szavazókör kéne az igazolással szavazóknak, de a jogszabály ezt nem tette lehetővé - fűzte hozzá.

Ha kedd délután négy óráig nem fellebbezik meg a 19-es számú szavazókör vasárnapi eredményét, és jogerőssé válik, hogy a Fidesz-KDNP színeiben induló Rétvári Bence 54,6 százalékkal megnyerte választást, akkor ott nem lesz második forduló, így nem kell arra készülni, hogy újabb tumultus alakul ki a szavazókör előtt - mondta Filipsz Andrea.

Hanganyag: Szépvölgyi István