Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A II. kerületi iroda vezetője már két éve jelezte a veszélyt!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Dr. Szalai Tibor, a budapesti II. kerületi Választási Iroda vezetője közleményében azt írta, "a népszavazást követően, tehát 2 évvel ezelőtt a választási tapasztalatokról adott tájékoztatásban a Budapest II. Kerületi Önkormányzat Helyi Választási Irodája azonnal jelezte a kijelölt szavazókör működésének zavarait a Fővárosi Választási Iroda vezetője felé.\" A jelek szerint az illetékesek nem vették komolyan a figyelmeztetést. Íme, a közlemény szövege.

"A 2010. évi országgyűlési képviselők választásának I. fordulója kapcsán a médiában megjelent félreérthető tájékoztatások és az OVB valamint az OVI közleményeivel kapcsolatban szükségesnek tartom az alábbi a sajtóközlemény megtételét.

Az 1997. évi C. törvény 2007. évi módosításakor változott meg az igazolással szavazó választópolgárokra vonatkozó szabályozás, mely szerint az igazolással szavazó választópolgárok csak és kizárólag a település (fővárosi kerület) egyetlen egy kijelölt szavazókörében szavazhatnak. Ez által a kijelölt szavazókör összevonásra került egy meglévő szavazókörrel, amely a 2008. év március 9-ei országos népszavazás során nyert alkalmazást első ízben.

A népszavazást követően, tehát 2 évvel ezelőtt a választási tapasztalatokról adott tájékoztatásban a Budapest II. Kerületi Önkormányzat Helyi Választási Irodája azonnal jelezte a kijelölt szavazókör működésének zavarait (hosszú várakozási idő, manuális munka megnövekedése, mozgóurnával való szavaztatás nehézségei) a Fővárosi Választási Iroda vezetője felé.

Sajnálattal állapítottuk meg, hogy sem az Európai Parlamenti képviselők 2009. évi választásakor, sem a sokkal összetettebb feladat ellátást igénylő országgyűlési választásokra jelzéseink ellenére változtatás nem történt.

Kénytelenek vagyunk visszautasítani a Budapest II. kerületi választás lebonyolításában résztvevő köztisztviselők nevében a médiában megjelent indokolatlan és szakmailag megalapozatlan bírálatokat.


Budapest, 2010. április 13.