eur:
392.87
usd:
365.97
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Tölgyessy: A kétharmad még nem biztos, de nagyon valószínű

A Fidesz eddig soha nem látott mértékű felhatalmazást kapott az ország kormányzására, és bár a kétharmada még nem biztos, de nagyon valószínű - emelte ki az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában az alkotmányjogász.

Az országgyűlési választások első fordulójában gyakorlatilag minden fontos kérdés eldőlt - mondta Tölgyessy Péter az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában. A Fidesz eddig soha nem látott mértékű felhatalmazást kapott a kormányzásra, és bár a kétharmada még nem biztos, de nagyon valószínű, hiszen hét-nyolc helyet kellene elveszítene, hogy ez a többség ne legyen meg, amihez nagyon meg kellene változnia az ország hangulatának, ennek azonban egyelőre nyoma sincs.

Eldőlt a második hely is, bár mandátumszámban alig lesz különbség az MSZP és a Jobbik között, és eldőlt az is, hogy az MDF kiesett, ezzel pedig a pártnak valószínűleg vége, az újonc LMP pedig nem súrolta, hanem számottevően átugrotta a parlamenti küszöböt.

A második fordulónak ezek után jóval kisebb lesz a jelentősége - tette hozzá az alkotmányjogász, aki nem számít visszalépésekre, mert a Fidesznek nem kell az MSZP támogatása, a pártok pedig még a helyüket keresik, és mindenki harcol mindenkivel.

Az 52-53 százalékos Fidesz-győzelem jelentős, de európai szinten nem rendkívüli felhatalmazás, ugyanakkor valóban óriási, történelmi felelősséget tesz a pártra - mondta Tölgyessy Péter. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a Fidesz Budapesten csak 46 százalékot ért el, amiből az önkormányzati választásokra sok elveszhet.

Most biztosan a Fidesz-siker záloga, hogy gyakorlatilag nincs mögötte második párt, de nem kell hozzá sok idő, hogy ez felnőjön, ami később akár törékennyé is teheti a kormányzást. Az biztos, hogy a Fidesznek másképp kell majd politizálnia, mint ahogy eddig tette, hiszen három-négy hét múlva mindenkinek ő lesz az ellenfele, a Jobbik és a Fidesz között azonnal hatalmas harc kezdődik, Orbánnak pedig közben villámgyorsan döntenie kell, hogy megmarad-e régi embereinél, vagy középre nyit a kormányalakítással.

A miniszterelnöknek azt is sürgősen meg kell majd határoznia, hogy egy súlyos csomaggal vág-e bele a kormányzásba, vagy a könnyebb indulást választja, és halasztja a jelentős lépéseket.

A szocialisták vasárnap egy utolsó esélyt kaptak, ez az eredmény még jó lehet arra, hogy változtassanak - értékelt Tölgyessy Péter. Az első fordulóban kiderült az is, hogy ezen az oldalon valóban vannak rejtőzködő szavazók, hiszen az MSZP az előrejelzésekhez képest javított, de a következő fél évben még óriási csapások várnak rá, miközben vezető gárdája nagy része komoly egzisztenciális veszteséget lesz kénytelen elkönyvelni, hiszen az eddigi körülbelül kétszáz mandátum helyett valahol ötven mandátumot kapnak majd.

Biztos, hogy az elején nem az MSZP lesz majd az akcióképes ellenzék, hanem a Jobbik, miközben a szocialistákkal szemben megjelent a baloldalon egy komoly rivális, a Lehet Más a Politika is.

Az első fordulóban eldőlt az is, hogy a Jobbik regionális párt maradt, és látszik, hogy vezetői csalódottak - emelte ki Tölgyessy Péter. A párt Budapesten még harmadik sem lett, eredménye a fővárosban olyan lett, mint annak idején a MIÉP-é, Vas megyében pedig csak 12 százalékot hozott, javítani csak Északkelet-Magyarországon és Tiszántúlon tudott, ott ahol igazán nagy a baj.A pártra, amely már eddig is hatalmas csapásokat kapott a Fidesztől, nagyon kemény háború vár a jobboldalon, miközben a csalódás miatt pedig a viták, szakadások is hamarabb jöhetnek, de az biztos, hogy Jobbik eleinte óriási erővel kéri majd számon a Fidesz ígéreteit - mondta az alkotmányjogász.

A Lehet Más a Politika áttörésével nem a zöldpolitika győzött, hanem az a hit, talán valóban lehet más a politika - vélte Tölgyessy Péter. Az LMP-ről bebizonyosodott, hogy kiáltóan regionális párt, hiszen nagyon sok helyen nem tört át, főleg ott, ahol a Jobbik nagyon erős, feladata ugyanakkor nagyon komoly is lehet, ha bejelenti igényét a baloldali vezetőpárti szerepre. Ehhez azonban olyan témákban kell a gondolati frissességet bizonyítania, amelyek egyelőre még idegenek tőle - fűzte hozzá az alkotmányjogász.

A Magyar Demokrata Fórum közelében sem volt az öt százaléknak, ami egyértelműen bebizonyította: téves volt az a politológusi felvetés, hogy hirtelen irányváltásokkal is lehet sikert elérni. Ismét kiderült, hogy a politika nem mosópor, a választási siker vagy kudarc a hit kérdése, az MDF kudarcában pedig a hitelvesztés volt a döntő.

Tölgyessy Péter hozzátette azt is, hogy a párt választási eredményével az egykori reformközgazdászi gondolkodás is kapott egy hatalmas pofont kapott. Az alkotmányjogász szerint, bár a párt átlépte az egy százalékot, ezzel pedig jogosult maradt az állami támogatásra, az MDF-nek valószínűleg vége, ezen az úton biztos nem lehet továbbmenni.

A szavazás zárásakor kialakult mizéria oka Tölgyessy szerint egy szokásos magyar típushiba volt: a jogalkotó abból indult ki, hogy mindenki, aki átjelentkezett, csalni akar, ezért egybe kell terelni őket, minél több akadályt állítani eléjük, ugyanakkor nem gondolt bele abba, mi lesz ennek a következménye.

Az alkotmányjogász a választási testületekben kialakult vitát is klasszikus magyar jelenségnek tartja, amikor nem megoldani akarjuk a problémát, hanem tovább bonyolítani, miközben egyszerűen nem tudunk mit kezdeni a személyes felelősséggel. Ez a hercehurca biztosan nem kérdőjelezheti meg a választások hitelességét, mert óriásiak a különbségek, de rávilágított a magyar bajokra - tette hozzá Tölgyessy Péter a 180 percben.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×