Tölgyessy: A Jobbik még mindig csak regionális párt a Tiszántúlon

Infostart
2010. április 12. 17:20
A Jobbik vezetői múlt héten még azt mondták, hogy hétfőtől a radikális párt irányítja az országot, mert kétharmados győzelmet aratnak az országgyűlési választás első fordulójában. Ehhez képest a szélsőjobboldali mozgalomra és komplett árnyékkormányára április 11-én kevesebben szavaztak, mint az MSZP jelöltjeire.

A Jobbik még mindig csak regionális párt a Tiszántúlon - mondta az mr1-Kossuth Rádióban Tölgyessy Péter, aki szerint a radikális párt vezetői "biztosan csalódottak", mert Budapesten és az ország nyugati felében rosszul szerepeltek a jelöltjeik. A politikai elemző arra számít, hogy ez megoszthatja a Jobbik vezetőségét, miközben a Fidesz kíméletlenül támadni fogja a pártot.

A Jobbik vezetői valóban nem tűntek felhőtlenül boldognak vasárnap éjszaka. Tudják, hogy ennél (16,74 százalék, 26 mandátum) már az első fordulóra is sokkal nagyobb sikert ígértek a szavazóiknak. A kampányban kormányfő-jelöltként szereplő Vona Gábor pártelnök azonban egyelőre nem tudta megmondani, hogy mi a rossz szereplés oka. Jobb híján ő is a szerinte rágalomhadjáratot folytató MSZP-t és Fideszt, illetve a Jobbikot állítólag elhallgató sajtót hibáztatja.

A Jobbik európai parlamenti képviselője, a párt országos listáján nem szereplő, és a Jobbikban tagsággal nem rendelkező Morvai Krisztina államfő-jelölt szerint a pártnak most minden aktivistáját mozgósítania kell. Úgy véli, a fiatalok meggyőzhetik az időseket arról, hogy a Jobbikra kell szavazni, különben "ők is gazdasági menekültek lesznek."

Balczó Zoltán, a Jobbik országos listájának második jelöltje szerint sokan túl sokat vártak a Jobbiktól: kormányalakítást, vagy legalább az MSZP legyőzését "mint pszichológiai fegyvertényt". Ez azonban ekkora "ellenszélben" nem volt lehetséges - mondta a politikus, aki visszaadja képviselői mandátumát az Európai Parlamentben, miután pártja bejutott a magyar Országgyűlésbe. Brüsszeli posztjára az EP-választás listájáról választják ki az utódját - mondta az InfoRádióban a Jobbik alelnöke.

A politikus nagy sikernek tartja a Jobbik választási eredményét, még akkor is, ha a szerinte felfokozott várakozások és a média állítólagos ellenkampánya miatt nem sikerült kormányra kerülniük, sőt második erővé sem emelkedtek a törvényhozásban.

A Jobbik 16 választókerületben a második, 27-ben pedig a harmadik helyen várja az 57 körzetben április 25-én megrendezendő második választási fordulót.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást