Szorosabb együttműködést vár az új kormánytól a legnagyobb romániai és szlovákiai magyar párt

InfoRádió / MTI
2010. április 12. 13:22
Szorosabb együttműködést és több konzultációt vár az új budapesti kormánytól a legnagyobb romániai és szlovákiai magyar párt.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke az InfoRádióban hangsúlyozta: határozott politikai támogatásra számítanak, amely kihat a szellemi élettel összefüggő területekre, például az oktatási és művelődési intézmények működésére is. Markó Béla emlékeztetett arra: az RMDSZ tagja a román kormánykoalíciónak.

Úgy vélte: emiatt a romániai magyarságnak van ráhatása a két kabinet közötti együttműködésre. Hozzátette, hogy ilyen helyzetben, és az Európai Unión belül nem jelenthet problémát a kettős állampolgárság kérdésének újbóli felvetése. Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnöke ezzel szemben arról beszélt, hogy az új magyar kormányt máris támadások érik a nacionalista Szlovák Nemzeti Párt részéről.

A politikus úgy vélte: az MKP kormányba kerülése jelenthetne igazi garanciát a magyar-szlovák viszony rendeződésére. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy több konzultációt várnak a budapesti kabinet részéről Pozsonnyal, a két ország közötti kapcsolat javítása érdekében.