eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Stumpf: A Fidesz a változtatásra kapott felhatalmazást

A Fidesznek nincs oka nagy a választási győzelem felhőtlen ünneplésére, hiszen az ország rendkívül rossz helyzetben van - mondta a Századvég Alapítvány elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Stumpf István arról is beszélt: a vasárnapi voksolás körüli botrány elvette a jobboldali szavazóktól a régen várt választási siker katarzisélményét.

Megfosztotta az embereket a választási eredmények megismerésével járó katarzistól az elhúzódó voksolás és a kampánycsend meghosszabbítása körüli hercehurca. Az a magabiztosság azonban, amellyel Orbán Viktor hétfő délután megtartotta első nemzetközi sajtótájékoztatóját, amelyen egyértelmű üzeneteket fogalmazott meg, lassan átélhetővé teszi a sikert - mondta a Századvég Alapítvány elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

Arra a kérdésre, miért nem ünnepelt a Fidesz elnöke felhőtlenül a vasárnapi győzelem után, Stumpf István úgy válaszolt: nincs ok ünneplésre, hiszen az ország rendkívül rossz helyzetben van. Ilyenkor szerényen illik örülni - fűzte hozzá a politológus, aki emlékeztetett: amellett, hogy a párt történelmi lehetőséget kapott, hatalmas felelősséget is vett a nyakába.

A Századvég Alapítvány igazgatója hangsúlyozta: a Fidesz a változtatásra kapott felhatalmazást. Az emberek úgy érezték, hogy az eddig kormányok nem voltak képesek megoldani a gondokat és totálisan tönkretették az országot, és bármi, ami ezután következik, csak jobb lehet. A centivágási hangulat valóságosan, nem csak szimbolikusan volt jelen - fogalmazott.

Az emberek azért is érezték ezt, mert a szocialisták nem tudták eldönteni, mire építsék fel a kampányukat, a Fidesz anyázására, a kétharmadtól való félelemre, a szokásos negatív üzenetekre, egy új nemzeti szövetségre, az együttműködésre, a nagy társadalmi kiegyezésre vagy a Bajnai-kormány relatív sikereire. Mivel képtelenek voltak határozni, egyik üzenet sem ment igazán át - magyarázta Stumpf István.

A politológus arról is beszélt, hogy - bár politikai ellenfelei azzal vádolták, hogy nem közöl konkrétumokat a programjában -, a Fidesz valójában nem mondott sokkal kevesebbet annál, amennyit az egyes pártok szoktak a kampány folyamán. Elhangzott, hogy a párt célja az önkormányzati és a közteherviselési rendszer átalakítása, a gazdaság működésben tartása, emellett pozitív diszkriminációt kíván biztosítani a magyar vállalkozók számára és erősen patrióta gazdaságpolitikát akar beindítani.

Az új kabinet számára éppen elég nehézséget okoz majd, hogy az országot ilyen állapotban veszi át, hogy biztosítania kell a finanszírozhatóság fenntartását, hogy új egyezséget kell kötnie a Nemzetközi Valutaalappal és a Világbankkal. Az csak tovább nehezítette volna a helyzetét, ha a kampány alatt még több konkrétumot közöl - fűzte hozzá a Századvég Alapítvány igazgatója.

Hanganyag: Exterde Tibor

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×