Õk döntik-e el a billegő körzeteket?

InfoRádió / MTI
2010. április 12. 17:40
Az MSZP a második fordulóban számít az LMP-sek, az MDF-esek és az otthon maradottak szavazataira is - mondta hétfői sajtótájékoztatóján Lendvai Ildikó, a párt elnöke. Az LMP képviselő-jelöltje azonban sehol nem lépnek vissza a második fordulóban, és igaz ez a Jobbik esetében is.

Az MSZP Lendvai Ildikó szerint a Lehet Más a Politikával kapcsolatban minden gesztusra, minden megoldásra nyitott és minden típusú megegyezésre kész. A pártelnök, kérdésre válaszolva, azt mondta: ebben a visszalépés lehetősége is benne van, és az MSZP egyeztetne a párt vezetőivel is.

Csakhogy az LMP már közölte: képviselő-jelöltjei sehol nem lépnek vissza a második fordulóban. A pártnak 13 egyéni képviselőjelöltje jutott be a második fordulóba; ők mindannyian Budapesten indultak és a harmadik helyen várják az április 25-iki folytatást.

Schiffer András, a párt listavezetője az InfoRádiónak nyilatkozva úgy vélekedett: az LMP-s szavazók nem fognak a második fordulóban a szocialistákra voksolni.

Az LMP 7,47 százalékot kapott, ezzel negyedik pártként bekerült a parlamentbe.

Az LMP részéről elhangzott nyilatkozatok ellenére sajtótájékoztatóján Lendvai Ildikó úgy vélekedett: a párt vezetőinek és szavazóinak végig kellene gondolniuk, hogy nyolc körzeten múlik az egyik oldal kontrollálatlan túlhatalma, miközben az LMP már biztonságos arányban bent van a parlamentben, jelöltjeik pedig többnyire a harmadik helyen állnak.

Hangsúlyozta: az MSZP érdekelt abban, hogy senkinek ne legyen túlhatalma és az új kormány jól, az ország érdekében kormányozzon. Mint mondta, elő akarják segíteni, hogy legyen demokratikus ellensúly és kontroll. Az MSZP kell ehhez, de nem vagyunk elegen - hangoztatta.

Kérdésre válaszolva kijelentette: a Jobbikkal semmit nem akarnak tenni, mert a párt ide vagy oda mozgása nem segítheti elő a demokratikus sokszínűséget vagy a kontroll erejét.

Bár ezt eddig senki nem is kérte, a Jobbik szóvivője bejelentette: képviselő-jelöltjeik nem lépnek vissza más párt jelöltjének javára az országgyűlési választások második fordulójában.

Dúró Dóra szerint a második fordulóban azokra az egyéni körzetekre koncentrál majd a párt, ahol van esélyük a győzelemre. Példaként említette Borsod megyét.

A Jobbik 855.109 szavazatot kapott az idei választások első fordulójában, ezzel az összes szavazat 16,67 százalékát szerezte meg. Egyéni képviselő-jelöltjük 16 választókerületben lett második és 27-ben harmadik.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Schiffer András
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Farkas Dávid összefoglalója a visszalépésekrõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Szépvölgyi István összefoglalója Lendvai Ildikó sajtótájékoztatójáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást