Budapesten az egyik körzetben még reggel hétkor is szavazatot számoltak

Infostart
2010. április 12. 11:54
Óriási kavarodást okozott tegnap, hogy az igazolással szavazók választókerületenként csupán egy kijelölt helyen adhatták le voksaikat. Budapesten van olyan körzet, ahol reggel 7 óra után fejezték be a szavazatok számlálását.

Egy 2007-es kétharmados országgyűlési törvénymódosítás okozta a problémát, amely elvezetett oda, hogy volt olyan szavazókör, ahol - bár elvileg 19 óráig lehet szavazni - az utolsó választópolgár hajnali negyed 3-kor adhatta le a voksát. Ez a főváros 11. kerületében a 19-es szavazókör volt, ahonnan még ma 11 órakor sem kerülhettek fel az adatok a valasztas.hu-ra. Annyi tudható, hogy itt a Fidesz-KDNP jelöltje, Rétvári Bence kapta a szavazatok 54,64%-át, tehát vélhetően itt is el fog dőlni az egyéni mandátum sorsa. A második helyen a szocialista jelölt áll, ő a szavazatok 25,86%-át birtokolja.

Hasonló a helyzet az összes helyen, ahol jócskán az urnazárás után is tartott a szavazás. Budapest 3. kerületében a kijelölt körzetben 897-en szerepeltek a választói névjegyzékben, ehhez jött 926 igazolással szavazó választópolgár. 752 szavazattal itt is a Fidesz-KDNP jelöltje, Menczer Erzsébet vezet, őt 290 szavazattal a szocialista Orosz Sándor, a 3. helyen, 193 érvényes vokssal Szabó Tímea, az LMP jelöltje követi.

A 13. kerületben 919 választópolgárhoz 1421 fő társult, ennyien kértek ugyanis igazolást. 897 érvényes szavazattal Szalay Péter, a Fidesz-KDNP jelöltje vezet, a második helyezett - aki egyébként alacsonyabb feldolgozottság mellett még az élen állt - a szocialista Szanyi Tibor.

Vidéken néhány nagyvárosban, Pécsett, Szegeden, Debrecenben és Győrött is kialakultak kígyózó sorok az utcákon. Leghamarabb a győri kijelölt körzetben zárták le az urnákat, igaz itt volt a legkevesebb választópolgár. Szám szerint 744-en, amihez társult a 766 igazolással szavazó választó.

Az eredmény itt is egyértelmű: 643 voksot kapott Szakács Imre, a Fidesz-KDNP színeiben. Itt a második helyen, 233 szavazattal a Jobbik jelöltje áll, míg a szocialista jelölt csak a harmadik, 171 vokssal.

A jobbikos jelölt áll a második helyen Debrecen 22-es szavazókörében is. Kulcsár Gergely 288 szavazatot kapott, ám 966 érvényes vokssal megelőzi őt a Fidesz-KDNP-s Pósán László. A szocialista jelölt itt is csupán a 3. helyen áll. Debrecenben egyébként 1182 névjegyzékben szereplő választópolgárhoz 996 igazolással szavazó választó társult.

Ennél is többen, összesen 2130-an szavazhattak volna a pécsi 46-os szavazókörben. Itt 1081 fő volt a települési választópolgár, 1049 pedig az igazolással szavazó. A győztes itt is a Fidesz-KDNP-s jelölt, Hoppál Péter. A második helyen az LMP jelöltje áll 256 szavazattal, a 3. helyen álló szocialista jelölt 176 érvényes voksot kapott.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást