Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az OVB elnöke még alszik egyet, mielőtt eldöntené: lemond-e

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke még nem döntötte el, lemond-e posztjáról, vagy a helyén marad. Szigeti Péter az országgyűlési képviselő-választás első fordulójának tapasztalatairól tartott sajtótájékoztatón azt mondta: végrehajthatatlan törvényt alkotott az Országgyűlés az igazolással.

Végrehajthatatlan törvényt alkotott az Országgyűlés az igazolással szavazásra - mondta az országgyűlési képviselő-választás első fordulójának tapasztalatairól tartott sajtótájékoztatón az Országos Választási Bizottság elnöke hétfőn. Szigeti Péter sajnálkozását fejezte ki, amiért hosszú sorok kígyóztak egyes, igazolással szavazásra kijelölt szavazókörök előtt vasárnap az országgyűlési képviselő-választáson.

Mint mondta, az egyes szavazókörökben 6-1.200 szavazó van, erre "rakódik rá" az igazolással szavazók száma, amely egyes esetekben a kétezret is megközelítette. A szavazásra 13 óra állt rendelkezésre, és amennyiben egy szavazóra csak egy percet fordítanak az adminisztráció során, akkor is csak legfeljebb ezer választó tudja leadni szavazatát a szavazókörben.

Az igazolással jelentkező nyilvántartásba vétele és az igazolás ellenőrzése időigényes - tette hozzá -, ezt a jogalkotónak előre kellett volna látnia, de elkövette azt a hibát, hogy nem készített ilyen modellszámításokat.

Szigeti Pétert a sajtótájékoztatón arról is kérdezték, lemond-e, ahogy arra több politikus is felszólította. A válasz: "erre még alszom egyet".

Nem szervezési mulasztás okozta vasárnap, hogy egyes, az igazolással szavazók számára kijelölt szavazókörök előtt hosszú sorok kígyóztak - mondta a sajtótájékoztatón Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda vezetője, aki szintén sajnálkozását fejezte ki a hosszas várakozásért.

Hangsúlyozta: az igazolással szavazásra vonatkozó törvény olyan mértékben megköti a választási igazgatás szerveinek kezét, hogy csak kicsi a mozgásterük a szavazás gyorsítására.