eur:
393.27
usd:
367.42
bux:
66499.59
2024. április 25. csütörtök Márk

Az MDF, az MSZP és a Jobbik csalást kiálthat a választási szervezetlenség miatt

A Parlamentből kiesett MDF, a hatalmát vesztett MSZP, és az ígért eredménytől elesett Jobbik érdeke lehet megkérdőjelezni a választás végeredményét a választás szervezetlenségek miatt - véli a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója. Mráz Ágoston Sámuel az InfoRádiónak azt mondta: elegáns megoldás lenne ha az Országos Választási Iroda és az Országos Választási Bizottság vezetője lemondana.

Legitim, érvényes és eredményes volt a parlamenti választások első fordulója, annak ellenére is, hogy nem sikerült hibátlanul megszervezni és lebonyolítani azt. Igaz ugyanakkor, hogy néhány párt érdekelt lehet a választási eredmények megkérdőjelezésében - mondta az InfoRádiónak a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója.

A parlamentből kiesett MDF, a hatalmat elvesztő MSZP és a Jobbik, amelynek nem sikerült elérnie azt az eredményt, amit megígért a választóinak, érvelhet azzal, hogy csalás történt. Ha ezzel nem is az a pártok célja, hogy egy új választási fordulót kényszerítsenek ki - hiszen semmi sem garantálja, hogy azon jobban szerepelnének - kommunikációs eszközökkel meg tudják kérdőjelezni az új kormány legitimitását - tette hozzá Mráz Ágoston Sámuel.

A szakértő szerint az igazolással szavazók hosszú sorban állása miatti botrány érdemben nem befolyásolhatja a részvételi arányt a választás második fordulóján, hiszen az ügy csak kevés választókört érintett. A voksolók számára sokkal nagyobb hatással lesz a kampány a következő két hétben.

A történteket ugyanakkor ki kell vizsgálni, a felelősöket pedig meg kell nevezni - hangsúlyozta a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója, aki szerint az esetnek nemcsak technikai, hanem politikai felelősei is vannak, és szimbolikus jelentősége volna, ha ez utóbbiakat is elszámoltatnák.

Elegáns és érthető megoldás lenne, ha az Országos Választási Iroda és az Országos Választási Iroda vezetője az eset nyomán lemondana - fűzte hozzá Mráz Ágoston Sámuel.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×