Melyik pártnak kedvezhet a magas választói részvétel?

InfoRádió / MTI
2010. április 11. 20:38
Az MSZP-nek és az LMP-nek kedvezhet a vártnál magasabb választási részvétel a Szonda Ipsos véleménykutatási igazgatója és a Progresszív Intézet elemzője szerint. A Nézőpont Intézet munkatársa úgy véli: a kis pártok járhatnak jól.

A választás első fordulójának részvételi aránya várhatóan jócskán meghaladja a legtöbb közvélemény-kutató 60 százalék alatti szavazási hajlandóságot valószínűsítő prognózisát - mondta az MTI-nek Filippov Gábor, a Progresszív Intézet munkatársa.

Hozzátette, az előre borítékolható eredmény, azaz a Fidesz győzelme, és az ellenzéki párt stratégiájából következő, alacsony intenzitású kampány arra engedett következtetni, hogy "a választók nem élik meg élénk érzelmekkel a választások tétjét", erre azonban részben rácáfolt a részvételi arány.

Filippov Gábor szerint könnyen elképzelhető, hogy a nem várt szavazók elsősorban a "hontalan liberálisok" táborából érkeztek. "Megfigyelhettük, hogyan növekedett a kampány hajrájában az LMP ismertségével egyenes arányban a párt népszerűsége" - mondta.

A politológus szerint az is lehetséges, hogy a választás előtti napokban nyilvánosságra került Kubatov-beszéd az utolsó lökés volt az alulmotivált baloldali szavazók egy részének, akik így korábbi szándékuk ellenére elmentek szavazni.

A Progresszív Intézet elemzője úgy véli, valószínűleg a Jobbik fog rosszul járni a részvételi adatok alakulásával. Mint közölte, a párt szavazóbázisának aktivitása a kampány alatt végig igen magas volt, és az elmúlt hetekben nem történt olyan esemény, amely arra engedne következtetni, hogy új Jobbik-szavazók jelentős mértékben gyarapíthatták a részvételüket korábban ígérők táborát.

A győzelmi hangulat és a korábban magas részvételi szándék új Fidesz-szavazók tömeges megjelenését sem teszi valószínűvé - mondta Filippov Gábor.

A viszonylag magas szavazási hajlandóság Závecz Tibor, a Szonda Ipsos véleménykutatási igazgatója szerint is az MSZP-nek kedvezhet, az pedig, hogy Budapesten az országosnál átlagnál is magasabb a választási részvétel, az LMP-t segítheti.

Závecz Tibor az MTI-nek rámutatott, hogy az LMP támogatottsága az utóbbi hetekben folyamatosan nőtt, a párt potenciális támogatóinak fele azonban korábban nem ígérte biztosra a részvételét. Mint mondta, a magas részvételi arány bizakodásra adhat okot az LMP számára.

A Szonda Ipsos véleménykutatási igazgatója is annak a véleményének adott hangot, hogy az országosan 65 százalék körüli eredmény feltehetően a Jobbik esélyét rontja.

Szomszéd Orsolya, a Nézőpont Intézet elemzője ezzel szemben hangsúlyozta az MTI-nek: miközben a késő délutáni adatok szerint a részvétel egyre inkább megközelíti a 2006-ban tapasztaltat, Budapesten egy százalékkal nagyobb az eltérés a két adat között, mint országosan, azaz a fővárosban kora estig nem voltak annyira aktívak a választók, mint négy éve.

A vártnál magasabb részvétel Szomszéd Orsolya szerint azon kis pártoknak kedvezhet, amelyek nem rendelkeznek masszív szavazótáborral.