Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Így torkollhat bonyolult jogvitába a választási eredmény

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A választási szakapparátus készen áll arra, hogy törvényesen, szakszerűen és biztonságosan bonyolítsa le az országgyűlési képviselők választásának első fordulóját - hangzott el az Országos Választási Iroda tájékoztatóján. A tokiói szavazásra vonatkozó kérdésre Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság elnöke elmondta: vélhetően nem 1-2 szavazaton fog múlni az eredmény, de ha igen, az bonyolult jogvitát eredményezhet.

A magyar választási rendszer legfontosabb elemeit ismertette az Országos Választási Iroda a választási felkészülésről tartott nemzetközi sajtótájékoztatón.

Elhangzott, hogy a választáson 44 jelölő szervezetet vettek nyilvántartásba, a 176 egyéni választókerületben 814 egyéni jelölt indul, 19-en függetlenként. Az OVB az idei országgyűlési választáshoz kapcsolódóan eddig két állásfoglalást és 187 határozatot hozott. A választás lebonyolításában 40-50 ezer köztisztviselő vesz részt, a választáson listát állító pártok csaknem 29 ezer tagot delegáltak a szavazatszámláló bizottságokba.

Az Országos Választási Iroda vezetője tájékoztatott arról, hogy eddig körülbelül 65 ezren kértek igazolást az első fordulóra, igaz, lévén hogy erre délután 4 óráig van lehetőség, a szám még nőhet.

Négy évvel ezelőtt csaknem 6 ezerrel kevesebben kértek igazolást az első fordulóra. Az InfoRádió kérdésére, hogy ebben közrejátszhatott-e például az, hogy a Civil Mozgalom honlapján sokáig szerepelt egy felhívás, melyben arra buzdították a támogatóikat, hogy igazolással szavazzanak olyan településen, ahol tudott a párt listát állítani, Virág Rudolf úgy válaszolt: az igazoláskérés növekvő üteme természetes mozgásra utal.

Az InfoRádió kérdésére, miszerint a tokiói szavazás adhat-e alapot a választási eredmények megkérdőjelezéséhez, Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság elnöke úgy felelt: vélhetően nem 1-2 szavazaton fog múlni az eredmény, de ha igen, az bonyolult jogvitát eredményezhet.

Mint ismert, a tokiói választási iroda munkatársai a múlt hétvégi szavazáson nem a külső, hanem a belső borítékot íratták alá a szavazókkal, így vélhetően ezeket a voksokat az egyéni választókerületi bizottságok érvénytelennek fogják nyilvánítani.

A tájékoztatón a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala elnöke elmondta: a választás informatikai rendszeréhez a fejlesztések révén sem kívülről, sem belülről nem lehet hozzáférni, a rendszer védett a bel- és külföldi hacker-támadások ellen is.