Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Felújítások, gettók, illetékek - pártprogramok a lakáspolitikáról

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bérlakásprogramok indítása, a lakásfelújítások ösztönzése és a lakásfinanszírozási rendszer átalakítása valamilyen formában csaknem az összes országos listát állító párt programjában szerepel. Az MDF választási anyaga nem foglalkozik lakáspolitikával.

A Fidesz lakhatással, lakáspolitikával kapcsolatos terveiből annyi ismert, hogy megoldanák a banki vagy közüzemi tartozásokat felhalmozók lakhatását, eltörölnék az egyenes ági rokonok öröklési illetékét, és foglalkoznának a leszakadás megelőzésével, a telepek és gettók átalakításával.

Bencsik János, Tatabánya polgármestere, a párt szakpolitikusa néhány napja a Győrben rendezett I. Közép-Európai Ingatlankonferencián arról beszélt, hogy évente öt ezerrel lehet növelni az újonnan épített lakások számát, és 800 ezer - egymillió lakást lehet reálisan felújítani a következő ciklusban.

Véleménye szerint 3,2 millió háztartás felújítása lehetséges 12-15 esztendő alatt, ami a belső megrendelés-állományt stabilan tartaná, tehát nem egy dömpingszerű pályázati programról lenne szó. A fideszes politikus kifejtette: új kormányzati intézményrendszer felépítésére van szükség a lakáspolitikában és az építésügyben, ugyanis tarthatatlan, hogy 4-5 különálló tárca foglalkozik egy területtel, egymással rivalizálva, gyenge kommunikáció mellett.

A szocialisták illetékmentességet ígérnek a 35 év alattiaknak az első, 15 millió forint alatti használt lakás vásárlásához, szociális lakásotthonokat és bérlakásokat üzemeltető társulásokat hoznának létre. Szintén foglalkoznak a gettókkal, a programban száz romatelep felszámolása szerepel. Az MSZP garantálná, hogy a távhőszolgáltatás áfa-tartalma a legalsó, öt százalékos szinten maradjon, a programban emellett szó esik a vállalatok számára igényelhető támogatásról, amelyet a dolgozók számára fenntartott bérlakások üzemeltetéséhez vehetnének igénybe.

Az MSZP az újból beinduló gazdasági növekedéshez és az ország javuló teherbíró képességéhez igazodó lakástámogatási rendszert kezdeményezne, de fontosnak tartanák a lakáshitelezés banki gyakorlatának ellenőrzését és a kilakoltatási lehetőségek további szűkítését is.

A Jobbik állami és önkormányzati támogatással országos bérlakás-építési programot indítana. A párt elképzelései szerint a magyar családok magyar bankon keresztül államilag támogatott, kedvezményes, hosszú lejáratú lakáshitelt vehetnének fel a vételár kifizetésére. Az állami megrendelések alapján épülő lakások felügyelete egy újonnan létrehozandó Nemzeti Beruházási Központhoz tartozna. A devizahitelek folyósítását a lakáspiacon a Jobbik azonnal leállítaná.

A párt tervei között szerepel az országos szolgálati lakásprogram a rendvédelem dolgozóinak, a lakástakarék-pénztári megtakarítások állami támogatásának megduplázása, valamint a panellakótelepeken élők rehabilitációja és integrációja is.

A Lehet Más a Politika 11 oldalon foglalkozik a lakhatás kérdésével, igaz, azt egy kalap alá veszi a hajléktalanság problémájával. Az LMP szerint alkotmányba kell foglalni a lakhatáshoz való jogot, igazságosabbá kell tenni a lakástámogatásokat, és kiterjedt, legalább 300 ezer lakásból álló közösségi lakásszektort kell kialakítani.

Javasolják, hogy azonos támogatás járjon használt és új lakás vásárlásakor, a támogatás összege legyen differenciált a háztartás jövedelme és vagyona alapján, és a támogatást át lehessen váltani hosszabb távú lakáshitel-törlesztési támogatásra. A párt tervei között szerepel az adásvételi illeték megszüntetése is a lakásmobilitás serkentése céljából.

A Civil Mozgalom a parkolási problémák megoldásával vegyíti a lakhatási kérdéseket, amelyekről azt írja: "európai szintre emeljük a lakhatási körülményeket".

A Seres Mária-féle szerveződés a lakásépítést rövid távon azzal lendítené fel, hogy a jogszabályokat értelmessé teszi, a hatósági eljárásokat radikálisan egyszerűsíti, a fellebbezési jogot eltöröli, és az építéshez előírt telkenkénti parkoltatás kötelezettségét megszűnteti. Hozzáteszik: elindítják a bérlakásépítést, és ismét létrehozzák a Közmunkák Tanácsát.

Az MDF honlapján is fellelhető választási programban nem esik szó a lakáspolitikáról. Programon kívül annyit lehet tudni, hogy minden lakó- és nem lakóingatlanra kiterjedő ingatlanadó bevezetését javasolják a helyi iparűzési adó helyett.