eur:
395.11
usd:
366.1
bux:
65138.09
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Bokros Lajos nem lenne tagja a jelenlegi MDF-nek

Bokros Lajos nem lenne tagja a jelenlegi MDF-nek. Ezt maga a párt fővárosi listavezetője nyilatkozta az InfoRádiónak múlt héten. Az új MDF kampányfőnöke annak a Political Capitalnak volt az egyik vezetője, amely miközben tanácsokkal látta el a Fórumot a Nemzetbiztonsági Hivatalnak is dolgozott 200 millió forintért. Egy másik régi-új MDF-es pedig Gyurcsány Ferenc egyik legelkötelezettebb támogatójának számít. Németh Zoltán összeállítása a néhai Antall József pártjának 2010-es változatáról.

A jelenlegi törvényhozásban a kilépések és kizárások miatt nincs képviselőcsoportja az MDF-nek, így Dávid Ibolya pártelnök és helyettese, Herényi Károly az utóbbi hónapokban csak rögtönzött sajtótájékoztatókon reagált a parlamenti patkóban elhangzottakra; azonban amennyiben a párt bejut az új Országgyűlésbe, akkor nem ők lesznek a frakció vezetői.

Bokros Lajos fővárosi listavezető az InfoRádió Aréna című műsorában ugyanis azt mondta: 5 százalék feletti eredmény esetén hazajönne Brüsszelből, és átvenné a frakció irányítását. Az egykori szocialista pénzügyminiszter múlt héten arról is beszélt, hogy a mögötte álló párttal nincs megelégedve.

"Ennek a Magyar Demokrata Fórumnak ebben a formában nyilván nem leszek tagja; a párt megújulása érdekében nagyon sok előrelépés történt, de még további előrelépések történhetnek. És hogyha a Magyar Demokrata Fórum tényleg át tud alakulni egy nagyon korszerű, minőségi, konzervatív, szabadelvű, XXI. századi értékrendet felvonultató párttá, akkor természetesen abban is játszhatok komoly szerepet" - mondta.

Az új MDF jelenlegi, előbb említett két vezetője mentelmi jogának felfüggesztését a legfőbb ügyész kérte az Országgyűléstől az UD Zrt. ügy kapcsán. Az MSZP-SZDSZ parlamenti többség azonban nem szerette volna őket kiadni. Azóta több per is elindult, némelyik be is fejeződött - a volt igazságügy-miniszter pedig bocsánatkérésre és helyreigazításra kényszerült.

Az új MDF-nek 2003 óta adja a tanácsokat a Political Capital, melynek egykori vezetője a párt kampányfőnöke lett, és országos listájára is rákerült. Pedig Somogyi Zoltán tavaly július 24-én még nem gondolkozott politikusi pályán - legalábbis a köztelevízió Este című műsorában azt mondta.

"Eddig még nem volt meg a lehetőségem arra, hogy elmélyülten végiggondoljam a jövőbeni szerepemet. Ezek között nincsen hangsúlyosan ott, hogy én esetleg politikussá váljak."

Félévvel később nagyot fordult a világ. Idén január 12-én Makay Zsolt választmányi elnök már "több mint képviselőjelöltként" mutatta be Somogyi Zoltánt. Úgy fogalmazott: már több választás során együttműködtek.

Szerteágazó tevékenységek vannak Somogyi Zoltán és a Political Capital cégcsoport mögött, amely honlapján úgy határozta meg magát, hogy, "sikerünk kulcsa a függetlenség, ugyanis a cég minden politikai szervezettől független intézmény."

Az új MDF kampányfőnöke tanácsadóként, Dávid Ibolyát segítve belekeveredett a megfigyelési ügyként elhíresült, a pártelnökválasztás előtt kirobbantott UD Zrt. ügybe. Azóta a botrány elsodorta a nemzetbiztonsági vezetőket, és a történet egészen a Gyurcsány-kormány illetékes tagjaiig is elért.

Hogy kitől kapott Dávid Ibolya pártelnök vélhetően egy titkosszolgálatok által lehallgatott felvételt, azt nem tudni. De azt igen, hogy a Political Capital 2006 óta egy 200 millió forint értékű szerződéses kapcsolatban állt a Nemzetbiztonsági Hivatallal.

Bár tavaly júliusban a PC bejelentette, leépíti a hazai kampány-tanácsadói tevékenységét, ehhez képest 2009 végén két minisztériumtól összesen több mint bruttó 22 millió forintot kapott tanácsadásért. A cég vezetője erre úgy reagált: a minisztériumokat nem tekintik a kampánykommunikáció terepének.

A Political Capitalben még mindig tulajdonos Somogyi Zoltán, tulajdonostársával, Szabados Krisztánnal együtt korábban az SZDSZ-nek is dolgozott. A PC-csoport az elmúlt esztendőkben más minisztériumokkal is partneri kapcsolatba került. Többek között tanulmányokat, elemzéseket készítettek a Miniszterelnöki Hivatalnak és a honvédelmi tárcának is. Előbbinek egy 60 oldalas, a nők munkaerő-piaci integrációjáról szóló tanulmány hárommillió forintot is megért.

A minisztériumok mellett a BKV is ellátta munkával a Political Capital csoport egyik tagját: a GPS Capital Tanácsadó Kft.-vel egy bruttó 35 millió forintos szerződést kötöttek 2007-ben.

A PC ugyanazon tulajdonosi körhöz tartozik, mint a Hírszerző portál, amelybe előszeretettel publikálnak szocialista és szabad demokrata politikusok vagy gondolkodók. A csoport tagja a Health Capital is, melynek egyik vezető tanácsadója a szabad demokrata egészségügyi miniszterként megbukott Horváth Ágnes.

Az új MDF-et képviseli Debreczeni József, aki Gyurcsány Ferencet a rendszerváltás óta eltelt időszak legnagyobb államférfijának tartja, ezzel párhuzamosan pedig Orbán Viktorról vet papírra általa vélelmezett állításokat, amelyek valótlanságát már bíróság is kimondta.

"Csalódást kell okoznom. Nem Bajnai Gordonról írtam könyvet, akit egyébként innen is nagy - hogy mondjam - tisztelettel és megbecsüléssel üdvözlök" - mondta.

A belvárosi képviselőjelölt is szemérmes volt tavaly november 24-én, amikor az Index kérdésére még tagadta, hogy ő MDF-es képviselőjelöltnek készülne. Időközben a fővárosi lista második helyén landolt, közvetlenül Bokros Lajos mögött.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×