eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Az MSZP kezdte a választók listázását

A magyar politikai életben nem először gyanúsítanak egy pártot azzal, hogy a választók személyes adatait és pártszimpátiáját tartalmazó listákat állított össze. Kubatov Gábor fideszes kampányfőnök beszédének kiszivárgása után Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke rendkívüli sajtótájékoztatóján ítélte el a Fidesz kampánystratégiáját, de a Jobbik és az MDF is magyarázatot vár. 2002-ben viszont épp az MSZP-vel kapcsolatban merült fel, hogy szabálytalan névjegyzék van a birtokában.

A Heti Válasz írta meg, hogy a szocialisták 2002-es győzelmüket többek között Ron Werber izraeli kampánytanácsadó stratégiájának köszönhetik. Miután a közvélemény-kutatások 2001 őszén azt jelezték, hogy a polgári lista átvette a vezetést, az MSZP rájött, hogy hagyományos eszközökkel nem tud további szavazatokat gyűjteni. Az aktivisták ezért minden erővel azon dolgoztak, hogy mozgósítsák szavazóikat.

Csak a kampánycsapatok révén lehet fenntartani a közvetlen kapcsolatot a választókkal; ez egyaránt igaz a kampányidőszakban, illetve, ahogy a tanácsadó által írt stratégiában olvasható: "a választás napján, amikor mozgósítjuk támogatóinkat a szavazóurnákhoz".

Az MSZP győzelmének biztosítéka a hónapok alatt kiképzett, az összességében több tízezer fős választókerületi csapatok aprómunkája volt. Az emberi tényező mellett a párt kampányának másik kulcselemét a különféle adatbázisok jelentették.

Az aktivistáknak listát kellett összeállítaniuk az iskolákról, kórházakról, az intézmények vezetőinek munkahelyi, otthoni elérhetőségéről. A választókerület térképén fel kellett tüntetni az egyetemeket, iskolákat, de még a templomokat is, be kellett jelölni a szavazóhelyiségeket, a választásra jogosultak számát. Társadalmi csoportokra bontva kor, foglalkozás, nem szerint jelezni kellett az 1998-as választások szavazati mintáját.

A személyes adatokkal viszont már a kampány kezdetén meggyűlt a szocialisták baja. Vitát váltott ki, hogy Medgyessy Péter levélben szólította meg a választókat, és a borítékokat állítólag a telefonkönyv alapján címezte meg.

Az adatvédelmi biztos megállapította: jogellenes az a nyilvántartás, amely azok adatait tartalmazza, akik nem kívánnak a párttal kapcsolatba kerülni. A szocialisták továbbá nem használhatták volna a telefonkönyvet kampánycélokra - meg kellett volna várniuk a választás előtti huszadik napot, ugyanis ettől az időponttól lehetett megvásárolni az akkori Belügyminisztérium választói névjegyzékét.

Péterfalvi Attila korábbi adatvédelmi biztos arra kötelezte a pártot, hogy semmisítse meg a törvénytelen listákat. Ezt a szocialisták meg is tették. A törlési művelet szépséghibája, hogy hitelességét nem lehet garantálni, hiszen egy adatbázisról korlátlan számú másolat készíthető.

Erről az ombudsman a Heti Válasznak azt nyilatkozta: a megsemmisítés után nem ellenőrzik, hogy készült-e másolat az adatbázisról. Újabb vizsgálatot akkor rendelhettek volna el, ha valaki panasszal élne - ilyen beadványt azonban nem kaptak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 05:50
×
×
×
×