Az MSZP kezdte a választók listázását

Infostart
2010. április 9. 07:40
A magyar politikai életben nem először gyanúsítanak egy pártot azzal, hogy a választók személyes adatait és pártszimpátiáját tartalmazó listákat állított össze. Kubatov Gábor fideszes kampányfőnök beszédének kiszivárgása után Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke rendkívüli sajtótájékoztatóján ítélte el a Fidesz kampánystratégiáját, de a Jobbik és az MDF is magyarázatot vár. 2002-ben viszont épp az MSZP-vel kapcsolatban merült fel, hogy szabálytalan névjegyzék van a birtokában.

A Heti Válasz írta meg, hogy a szocialisták 2002-es győzelmüket többek között Ron Werber izraeli kampánytanácsadó stratégiájának köszönhetik. Miután a közvélemény-kutatások 2001 őszén azt jelezték, hogy a polgári lista átvette a vezetést, az MSZP rájött, hogy hagyományos eszközökkel nem tud további szavazatokat gyűjteni. Az aktivisták ezért minden erővel azon dolgoztak, hogy mozgósítsák szavazóikat.

Csak a kampánycsapatok révén lehet fenntartani a közvetlen kapcsolatot a választókkal; ez egyaránt igaz a kampányidőszakban, illetve, ahogy a tanácsadó által írt stratégiában olvasható: "a választás napján, amikor mozgósítjuk támogatóinkat a szavazóurnákhoz".

Az MSZP győzelmének biztosítéka a hónapok alatt kiképzett, az összességében több tízezer fős választókerületi csapatok aprómunkája volt. Az emberi tényező mellett a párt kampányának másik kulcselemét a különféle adatbázisok jelentették.

Az aktivistáknak listát kellett összeállítaniuk az iskolákról, kórházakról, az intézmények vezetőinek munkahelyi, otthoni elérhetőségéről. A választókerület térképén fel kellett tüntetni az egyetemeket, iskolákat, de még a templomokat is, be kellett jelölni a szavazóhelyiségeket, a választásra jogosultak számát. Társadalmi csoportokra bontva kor, foglalkozás, nem szerint jelezni kellett az 1998-as választások szavazati mintáját.

A személyes adatokkal viszont már a kampány kezdetén meggyűlt a szocialisták baja. Vitát váltott ki, hogy Medgyessy Péter levélben szólította meg a választókat, és a borítékokat állítólag a telefonkönyv alapján címezte meg.

Az adatvédelmi biztos megállapította: jogellenes az a nyilvántartás, amely azok adatait tartalmazza, akik nem kívánnak a párttal kapcsolatba kerülni. A szocialisták továbbá nem használhatták volna a telefonkönyvet kampánycélokra - meg kellett volna várniuk a választás előtti huszadik napot, ugyanis ettől az időponttól lehetett megvásárolni az akkori Belügyminisztérium választói névjegyzékét.

Péterfalvi Attila korábbi adatvédelmi biztos arra kötelezte a pártot, hogy semmisítse meg a törvénytelen listákat. Ezt a szocialisták meg is tették. A törlési művelet szépséghibája, hogy hitelességét nem lehet garantálni, hiszen egy adatbázisról korlátlan számú másolat készíthető.

Erről az ombudsman a Heti Válasznak azt nyilatkozta: a megsemmisítés után nem ellenőrzik, hogy készült-e másolat az adatbázisról. Újabb vizsgálatot akkor rendelhettek volna el, ha valaki panasszal élne - ilyen beadványt azonban nem kaptak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szabó Gergõ összeállítása az MSZP-s videóról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást