eur:
392.81
usd:
367.89
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

A Nemzetbiztonsági Hivatal fontos információi a világhálón - visszaélés gyanúja

A Nemzetbiztonsági Hivatal a hét végén teszi közzé honlapján (www.nbh.hu) a munkatársai által használt, azonosítást szolgáló formulákat: közre bocsátva a szolgálati igazolvány leírását, illetve az igazolvány-minta ábráját is. A közzététel is tükrözi a demokratikus értékválasztást és emellett megnehezíti a visszaélést e szolgálat nevével.

A Nemzetbiztonsági Hivatal hivatásos állományú munkatárasai, köztisztviselői, illetve közalkalmazotti besorolású alkalmazottai szolgálati igazolvánnyal rendelkeznek - olvasható az NBH közleményében, amelyet az Országos sajtószolgálaton keresztül hoztak nyilvánosságra.

Az igazoló okmány formai és tartalmi követelményeit a 1/1996. (VI. 19.) TNM-rendelet szabályozza. Az okmány nyitott állapotában bal oldalán található a világos bronzszínű, dombornyomatú, fémből készült szolgálati jelvény; a felső részen a Magyar Köztársaság, alatta félkörívben a Nemzetbiztonsági Hivatal felirattal.

A félköríves szövegrészen belül a nemzeti színekben végződő szalagon a jelmondat, továbbá a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok jelképe, a kerecsensólyom helyezkedik el. A jelmondat alatt található a Magyar Köztársaság címere két babérág ölelésében, illetve a szolgálati jelvény sorszáma tölgyfalevelek között.

Az okmány jobb oldalán található a munkatárs nevére kiállított, halványzöld, számítógépes rajzolatrendszerrel védett plasztikkártya, bal felső részén a Magyar Köztársaság, alatta - kék színű díszítősávban - Nemzetbiztonsági Hivatal felirattal. A díszítőszalag jobb oldali részén a Hivatal jelképének hologramja látható. Közvetlenül a díszítőszalag baloldali része alatt az állományviszony, illetve az alkalmazási jogviszony megnevezése (hivatásos, köztisztviselői, vagy közalkalmazotti állomány, munkavállaló, szerződéses alkalmazott) olvasható.

A hosszirányú tengely középső sávjában baloldalon a munkatárs arcképe, mellette neve helyezkedik el, illetve - hivatásos állomány esetében - a név alatt a rendfokozata, valamint a Hivatal jelképe található. A plasztikkártya alsó részén, a jelvényen is feltüntetettel megegyező sorszám, valamint az érvényességi idő szerepel. A hátoldalon a fegyverviselésre jogosultság igazolása, a főigazgató aláírása, a hivatali pecsét, továbbá talált igazolvány kezeléséről szóló rendelkező sor, valamint egy holografikus biztonsági mező található.

A Nemzetbiztonsági Hivatal állományában dolgozók szolgálati igazolványukat nem adhatják át másnak. A Hivatal nevében eljáró, fellépő személy azonosítása a bemutatott igazolványban feltűntetett név és sorszám feljegyzésével történhet.

Amennyiben a Nemzetbiztonsági Hivatal nevével, vagy a szolgálati igazolvány jogszerű használatával kapcsolatos visszaélés gyanúja merülne fel, akkor a Hivatal e-mail címén (nbh@mail.nbh.gov.hu), illetve az ügyeleti telefonszámon (+36-(1) 317-5020) lehet bejelentést tenni.

A Polgári Törvénykönyv (2009. évi CXX. törvény) értelmező rendelkezései alapján a szolgálati igazolvány közokiratnak minősül, annak hamisítása, illetve az azzal történt visszaélés a Büntető Törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény 274. paragrafusa alapján közokirat-hamisításnak minősül. Amennyiben a visszaélés gyanúja valósnak bizonyul, a Nemzetbiztonsági Hivatal feljelentést tesz az illetékes hatóságoknál, illetve a bejelentőt tájékoztatja a megtett lépésekről.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×